Sen o zombie

Sen o zombie
Sen o živých mrtvých je v rámci výkladu komplexní enigmou. Zombie jako takové jsou novodobým mýtem, který přestože má určité paralely v rámci Řeckých vrykolakas, či slovanské strigy, má vlastní moderní mytologii, která ho od nich, případně i od snů o upírech zásadně odlišuje. Díky postapokalyptickým příběhům je sen o zombie často provázán s katastrofou a má podobné aspekty, jako sen o potopě, či zemětřesení s tím rozdílem, že hrozba je ukotvena v druhých lidech. 

Sen o zombie je provázán s katastrofou a má podobné aspekty jako sen o potopě. Je to sen o hrozbě, která tkví z lidí v našem okolí.

 

Výklad Junga a Adlera 

Pokud aplikujeme na sen o zombie Jungovy, či Adlerovy teoretické koncepty, můžeme ho vnímat jako formu cesty hrdiny.

Ve snech o zombie jsme často posledním přeživším, který se snaží navigovat zpustošenou zemí a decimuje jednoho nepřítele za druhým. Poměrně překvapivě tak sen o zombie může být projevem potlačené touhy po dobrodružství, cestování, ale případně i skryté agresi, která je snovou cenzurou zakódována do latentní formy, ve které můžeme druhým lidem ubližovat bez toho, abychom se museli obávat následků.

Nákaza poté symbolizuje náš strach z toho, že pokud s danými lidmi vstoupíme do otevřeného konfliktu, pouze dosáhneme toho, že se staneme stejně toxickými, jako jsou oni sami.

Alternativně jsou zombie komplexy z minulosti a to, zda nad nimi ve snu vyhráváte, nebo prohráváte je náznakem, jak se vám daří svoji minulost překonat. 

Výklad Freuda 

Přestože Sigmund Freud zemřel před tím, než se díky moderní kinematografii mohl novodobý mýtus ohledně zombie vytvořit, moderní škola Freudovy psychoanalytiky tento sen rozklíčovala za něj. Psychoanalytický snář etabluje, že zombie je ve své podstatě oduševnělá mrtvá hmota a představuje chátrající libido.

Násilná povaha snů o zombie není nic jiného, než transmutace sexuální energie a ventilace frustrace z neschopnosti dosáhnout satisfakce vlastních sexuálních potřeb.