Zachovejte trávník zdravý i za mokra: Profesionální rady pro sekání za deště

Zachovejte trávník zdravý i za mokra: Profesionální rady pro sekání za deště
Pokud vlastníte rodinný dům, chatu, chalupu, nebo třeba pozemek, sekání trávníku je činnost, která k těmto vlastnickým právům neodmyslitelně patří. Čím lépe budete o svůj trávník pečovat, tím lépe bude vypadat. Obecně platí, že trávník je třeba sekat suchý. Lze ho ale také sekat mokrý, nebo přímo za deště. Má to však svá pravidla!

Je sekání trávníku důležité?

Odpověď je zcela jednoduchá. Ano, je! Tím hlavním důvodem je, že nechceme ze své zahrady nepřístupnou džungli, ale klidné a útulné místo pro relaxaci a odpočinek. Důvodů je ale více, než si myslíte. 

zdravý trávník - pravidelné sekání trávníku má pozitivní vliv na jeho kvalitu, pokud trávník důsledně sekáte, stébla trávy tak vystavujete správné dávce slunečního záření, výsledkem je pak zdravější a zelenější trávník

pryč se škůdci - nejen že přerostlý trávník nevypadá hezky, ale poskytuje útočiště mnoha škůdcům (např. klíšťata)

Frekvence sekání trávníku

Pro krásný a zdravý trávník je pravidelná údržba nezbytně nutná. Jak často je dobré trávník sekat závisí na jednotlivých měsících. Na přelomu května a června roste tráva nejrychleji. V těchto měsících je zapotřebí trávu sekat jednou, někdy klidně i dvakrát za týden. V ostatních měsících stačí trávník posekat jednou za dva až za tři týdny. Tak či tak, sečení by mělo započít s příchodem jara a končit postupně s příchodem zimy.

Pravidelná frekvence sekání je důležitá již od jara
Pravidelná frekvence sekání je důležitá již od jara | Zdroj: AndreyPopov / Depositphotos

Sekání mokrého trávníku

Trávník by se měl sekat za sucha. Sekání mokrého trávníku by mohlo způsobit jeho poškození a navíc kombinace elektrické sekačky s vodou je poměrně nebezpečná. Ovšem pokud období dešťů trvá delší dobu, lze sekat trávník i mokrý. Je třeba však dodržovat určitá pravidla.

Pozor na elektřinu

Jak již bylo zmíněno, voda a elektřina není ta nejbezpečnější kombinace. Proto je v případě sekání mokrého trávníku elektrickou sekačkou dbát zvýšené opatrnosti. Pokud používáte několik prodlužovacích kabelů, dávejte pozor především na to, aby se vám voda nedostala do jejich spojů. Vhodné je spoje zalepit např. izolepou. U benzinových sekaček vám tato starost odpadne. Sekačky na benzin mají silnější motory, takže se vám s nimi bude mokrá tráva sekat lépe a snadněji, než s těmi elektrickými.

Pozor na sekačky se slabšími motory

Sekačku se slabším motorem je třeba šetřit. Sekání mokrého trávníku může být pro sekačku s nižším výkonem velkou zátěží. Proto svou sekačku šetřete a sečte trávník na několikrát. Dávejte ji dostatečný prostor na odpočinek. Je třeba i přizpůsobit styl sekání síle sekačky.

Dbejte i na své zdraví

Pokud se rozhodnete pro sekání trávníku za mokra, myslete také na svou bezpečnost a zdraví. Zvolte proto i vhodnou obuv, která nebude v mokré trávě klouzat a předejdete tak nečekanému pádu a případnému zranění.

Čištění sekačky

Sekačka by se měla čistit jak po mokrém, tak také po suchém sekání. Po mokrém sekání je však čištění a údržba mnohem důležitější a náročnější. Mokrá tráva se na sekačku lepí, tudíž ji jen tak smetáčkem nesmetete. Pro důkladné čištění můžete použít třeba špachtli a hadřík. Sekačku je třeba vyčistit kompletně a do sucha. Pokud totiž necháte v sekačce mokrou trávu, může dojít nejen ke snížení výkonnosti sekačky, ale mokrá tráva začne plesnivět a dělat následně v sekačce nežádoucí neplechu.

Zdroje článku: