Ledová káva a její druhy: Znáte je všechny?

Ledová káva a její druhy: Znáte je všechny?
Jaký je rozdíl mezi oblíbenými ledovými kávovými nápoji, jako je Frappé, Cold brew nebo Affogato?

Překapávaná káva na led

Nejběžněji doma připravovaná ledová káva bývá ta překapávaná. Její příprava je velice snadná. Do konvice na kávu vložíme led, na který káva překapává, čímž se ochlazuje. Nevýhodou může být výrazné naředění kávy ledem a málo intenzivní chuť.  

Zdroj: Elena Veselova / Shutterstock

Cold brew

Ledová káva, která se připravuje za studena dlouhým vyluhováním. Do konvice nasypeme hrubě namletou kávu, zalijeme vodou a necháme přes noc, ale klidně i 24 hodin louhovat. Druhý den slijeme přes jemné sítko a podáváme s mlékem a ledem.

Cold drip

Ledová káva, která je pomalu filtrována ve speciální překapávací sadě. Ledové kostky se rozpouštějí a voda z nich pomalu kape na kávu. Celý proces může trvat 5, ale také až 48 hodin. Výsledná káva je silná s vysokým obsahem kofeinu.

Espresso na ledu

Snad úplně nejjednodušší příprava ledové kávy je espresso na ledu. Jednoduše do skleničky vložíme několik kostek ledu a na ně nalijeme horké espresso. Nápoj mícháme, dokud se káva nerozpustí. Podle chuti můžeme přidat další led. 

Frappé

Kdo má rád rychlou studenou kávu, nejčastěji sáhne po frappé. Na něj je potřeba pouze instantní káva, studená voda, led a případně cukr. Káva se mixuje s vodou tak dlouho, až vznikne hustá pěna. Nápoj se podává ve sklenici s ledem a brčkem. Voda se v různém poměru může nahradit mlékem či smetanou.

Affogato

Kopeček zmrzliny přelitý silným espressem se podává v malém hrnečku, jednoduše bez mléka a ledu. Každý doušek je jedinečný, jelikož zmrzlina se v kávě postupně rozpouští.