Jak vybrat správného partnera? Co byste při hledání měli mít na paměti?

Jak vybrat správného partnera? Co byste při hledání měli mít na paměti?
Uklidňující přítomnost správného člověka po vašem boku je přesně to, co potřebujete. Někoho, kdo tady vždy bude pro vás, kdo vás rozesměje, když se vám chce plakat, kdo vám porozumí a stane se vaším životním partnerem. Najít spřízněnou duši však není snadné.

Snadné navázání konverzace

Je velmi důležité vybrat si člověka, s nímž můžete snadno zapříst rozhovor. Budete si tak moci užívat věci společně a uvolněně o nich diskutovat, aniž byste se začali nudit nebo byli nervózní.

Dostatek společných zájmů

Hledejte si partnera, který s vámi bude sdílet alespoň nějaké zájmy. Pokud jste např. nadšenec do filmů, budete asi chtít trávit čas s někým, kdo má také rád filmy. Určitě chcete společně dělat to, co bude přinášet radost vám oběma, pravda? Důležité jsou však nejen stejné zájmy, ale už to, abyste byli s někým, kdo vám chce a může věnovat dostatečné množství času.

Standardy

Při výběru životního partnera byste měli vzít v úvahu standardy své i vaší rodiny. I když je v pořádku vybrat si někoho, kdo možná nepatří do stejné společenské vrstvy jako vy, ujistěte se, že není úplně mimo mísu.

Vzájemný respekt a důvěra

Zcela evidentně nemůžete trávit život s někým, komu nevěříte a kdo nerespektuje vás, vaše sny nebo vaši osobnost. Hledejte si někoho, kdo vás bude uznávat a podporovat po zbytek vašeho života. Myslete na to, že pokud máte vy a váš partner rozdílné priority, zřejmě to nebude fungovat (např. pokud toužíte po rodině, ale partner se raději žene za kariérou).

Rodinná anamnéza

Je důležité vědět, jak moc je váš potenciální partner propojen se svými příbuznými a jaká je kvalita jejich vztahů. Pokuste se zjistit, zda jsou schopni odpouštět, jestli ostatním členům rodiny kryjí záda, nebo jim naopak způsobují problémy. Pakliže vám partner naznačí, že jeho rodinné vztahy jsou příšerné, nebo naopak příliš dokonalé, zbystřete.

Je důležité vědět, jak moc je váš potenciální partner propojen se svými příbuznými a jaká je kvalita jejich vztahů, Zdroj: DGLimages / Shutterstock

Minulé vztahy

Zjistěte, jaké druhy přátelství váš partner navázal a v současnosti udržuje. Nejlepším znamením je, když se nadále stýká s několika ze svých nejstarších přátel. Pokuste se také zjistit, zda byl váš potenciální partner schopen převzít odpovědnost za předchozí neúspěšné vztahy – mluví o bývalých milencích hanlivě? Neměl by se je snažit očerňovat, ale být spravedlivý.

Zvládání hněvu

Tohle musíte spíš vypozorovat, než abyste se na to ptali. Sledujte, jak se partner chová, když se mu nepodaří prosadit svou, je zklamaný nebo se zlobí. S takovými situacemi by se měl umět vypořádat. To, jak se za podobných okolností chová k ostatním, hodně vypovídá o tom, jak bude jednoho dne jednat s vámi.

Velkorysost

Štědrost se pokládá za klíč č. 1 ke spokojenému a kvalitnímu vztahu. Sledujte, jak velkorysý je váš potenciální partner při zacházení a diskuzích s ostatními. Když jsme zamilovaní, býváme všichni štědří a milující, ale co potom, až prvotní poblouznění opadne?

Srdcem i rozumem

Při výběru partnera lidé často důvěřují pouze svému srdci, intuici a chemii. Většina z vás měla někdy pocit, že potkala toho pravého, ale pak jste byli zklamaní, když jste ve vztahu odhalili věci, které vám prve unikly. Řídit se tedy pouze srdcem nestačí. Musíte se zaměřit i na schopnosti svých partnerů, reference, zkušenosti a všechna objektivní data, jež ukážou, zda se k sobě hodíte. Pocity jsou důležitým ukazatelem, ale racionalita by jim měla být při rozhodování rovnocenná.