Jak vyjadřovat a přijímat lásku? Znáte 5 jazyků lásky?

Jak vyjadřovat a přijímat lásku? Znáte 5 jazyků lásky?
Možná své drahé polovičce vyjadřujete náklonnost pravidelně, ale věnujete skutečně čas tomu, abyste se ujistili, že ji vyjadřujete tak, jak si váš partner přeje? I láska se někdy může ztratit v překladu, když dva partneři mluví různými jazyky lásky.

Pět jazyků lásky je pět různých způsobů vyjadřování a přijímání lásky: slova potvrzení, kvalitní čas, přijímání dárků, projevy služby a fyzické doteky. Ne každý sděluje lásku stejným způsobem a stejně tak mají lidé různé způsoby, jak lásku nejraději přijímají. Koncept jazyků lásky vytvořil doktor Gary Chapman ve své knize 5 jazyků lásky popisuje těchto pět jedinečných stylů komunikace lásky, které získal na základě svých zkušeností z manželského poradenství a lingvistiky.

1. Slova potvrzení

Lidé, pro které jsou jazykem lásky slova potvrzení, si cení slovních potvrzení náklonnosti, komplimentů, slov uznání, povzbuzení i časté digitální komunikace, jako je posílání textových zpráv a zapojení do sociálních sítí.

Lidé, jejichž jazykem lásky je fyzický dotyk, se cítí být milováni, zdroj: G-Stock Studio / Shutterstock

2. Kvalitně strávený čas

Lidé, jejichž jazykem lásky je kvalitní čas, se cítí nejvíce zbožňováni, když s nimi jejich partner chce aktivně trávit čas a je vždy ochoten si s nimi vyrazit. Oční kontakt a plná přítomnost jsou pro ně prioritními znaky ve vztahu.

3. Činnost služeb

Pokud jsou vaším jazykem lásky skutky služeb, oceníte, když vám partner vyjde vstříc, aby vám usnadnil život. Jsou to takové věci jako přinést vám polévku, když jste nemocní, uvařit vám ráno kávu nebo vyzvednout za vás čistírnu, když jste měli náročný den v práci. Může to byť ještě pomoc s nádobím, vyřizování pochůzek, vysávání, natankovat benzín do auta. Milují, když pro ně lidé dělají drobné věci, a často je lze nalézt, jak tyto skutky služby dělají pro druhé.

Dárky jsou vizuální symboly lásky, zdroj: 4 PM production / Shutterstock

4. Dárky

Dárky jsou poměrně přímočarým jazykem lásky. Cítíte se milováni, když vám lidé dávají vizuální symboly lásky. Nejde o peněžní hodnotu, ale o symbolickou myšlenku, která se za daným předmětem skrývá. Lidé s tímto stylem si uvědomují a oceňují proces obdarovávání – pečlivou úvahu, záměrný výběr předmětu, který má reprezentovat vztah, a emocionální přínos z přijetí dárku.

5. Fyzický dotek

Lidé, jejichž jazykem lásky je fyzický dotyk, se cítí být milováni, když dostávají fyzické projevy náklonnosti, včetně líbání, držení za ruce, mazlení na gauči a sexu. Fyzická intimita a doteky mohou být pro lidi s tímto jazykem lásky neuvěřitelně potvrzující a slouží jako silné emocionální pojítko. Kořeny sahají až do našeho dětství, někteří lidé cítili hlubokou náklonnost a lásku svých rodičů pouze tehdy, když je někdo držel, líbal nebo se jich dotýkal.