Účinný domácí přípravek na mytí skla: Vyrobte si ho z běžných surovin!

Účinný domácí přípravek na mytí skla: Vyrobte si ho z běžných surovin!
Mytí skleněných povrchů vyžaduje speciální přípravky i nástroje, které zabrání tvorbě šmouh a podpoří jejich lesk. Ať už myjete okna, vitríny nebo třeba zrcadlo, nemusíte se spoléhat na drahé přípravky – vyrobte si vlastní!

Chystáte se mýt okna a došel vám speciální přípravek na sklo? Nezoufejte – velmi účinné čistidlo si můžete vyrobit ze surovin, která máte běžně doma po ruce. Aby však bylo čištění skleněných povrchů opravdu dokonalé, je často třeba si dávat pozor i na další prostředky, které k němu používáte – především tkaniny, jimiž prostředek nanášíte nebo povrch naopak leštíte. Zde je pár rad, čeho se vyvarovat, a jak k mytí skla přistupovat, aby byl výsledek vždy perfektní.

Čím a jak umývat skleněné povrchy

Skleněná tabule nebo třeba povrch zrcadla je velmi hladký a lesklý materiál, na kterém je vidět každý nedostatek (na zrcadle dokonce dvakrát). Sklo se používá na horizontální i vertikální prvky v domácnosti a je dobře omyvatelné, odstranění prachu nebo špíny z něj tak není problém, náročné je však dosáhnout optimálního lesku a čistého vzhledu, který často kazí šmouhy a rezidua, jež vznikají právě při mytí. Pro opravdu účinné čištění je tak vhodné využívat správné přípravky i nástroje. Důležité je vždy před mytím zbavit povrch veškerého prachu a případných pavučin suchým nástrojem, abyste při mytí odstraňovali opravdu jen usazenou špínu či vodní kámen.

Jaké tkaniny zvolit na mytí skleněných povrchů

Pro suché odstranění prachu a neusazených nánosů můžete využít prakticky jakýkoliv suchý hadr, ideální je však klasická prachovka nebo smetáček. Pro nanášená čisticího přípravku a následné leštěné používejte textilie, z nichž se neuvolňují vlákna. Nevhodné jsou také papírové utěrky, které mají tendence vytvářet a zanechávat za sebou žmolky. Uvedené není vhodné používat ani na leštění povrchu. Ten lze v případě nutnosti dolešťovat pevným papírem, který se nedrolí – v minulosti se často využíval papír novinový. Pro mytí exteriérové části okenních tabulí můžete použít stěrku. Hadry, které k nanášení přípravku nebo leštění používáte, perte vždy odděleně a ideálně pouze ve vodě, rezidua pracího prášku budou na skle rovněž dělat šmouhy.

V domácnosti je důležité, jaký hadr pro jaký povrch používáte
V domácnosti je důležité, jaký hadr pro jaký povrch používáte | Zdroj: Voyagerix / Depositphotos

Jak si vyrobit domácí přípravek na mytí skleněných povrchů

Domácí čistič skleněných povrchů je možné vyrobit z hned několika běžných bází, obecně se jedná o klasické ingredience působící proti mastnotě nebo špíně. Vhodný je tak například vinný ocet, běžný čisticí prostředek na nádobí, isopropyl alkohol (na čištění), kukuřičný škrob apod. Tím nejjednodušším je právě velmi účinný čisticí přípravek z vinného octa, který si připravíte smícháním octa a destilované vody v poměru 1:1. Pro zvýšení účinku se používá esenciální olej, který mu dodává také příjemnou vůni. Přípravek si míchejte rovnou do postřikovací láhve – při klasické velikosti (0,5 l) se přidává 10 kapek esenciálního oleje. Použití přípravku je pak velmi snadné – nanáší se postřikem na celou plochu a následně se stírá a leští.

Zdroje článku: