5 tipů, jak a kdy zazimovat oleandry

5 tipů, jak a kdy zazimovat oleandry
Oleandr je krásná a vytrvalá rostlina, která vám svými květy bude dělat radost od jara až do podzimu. Ale jen za předpokladu, že oleandr dobře a včas zazimujete. Poradíme vám, jak na to.

Řadu lidí nenapadne, že oleandr je potřeba zazimovat, a tak ho hned po zakoupení zasadí do země. Což oleandru vůbec nevadí, spíš naopak – z půdy totiž může čerpat dostatek živin a vláhy. Problém ale přijde se začátkem podzimu – oleandr sice vypadá jako mohutný a odolný, ale mrazy nesnáší. Takže je potřeba schovat ho do vnitřních prostor ještě před příchodem prvního mrazíku.

Vysazování v nádobě

Je tedy vůbec možné zasadit oleandr do zahrady? Teoreticky ano. Ale je vhodné dát mu pro ten účel vhodnou nádobu, třeba děrovaný nebo drátěný květináč, který zakopete spolu s ním. Před zimou pak oleandr i s celou nádobou vyjmete a přestěhujete dovnitř. S příchodem jara ho pak můžete znovu umístit na vhodné místo přímo do půdy. Ale faktem je, že spoustu starostí si ušetříte, pokud oleandr jednoduše nebudete sázet přímo do hlíny a necháte si ho ve velkém květináči.

Kdy zazimovat?

Oleandr je vhodné zazimovat před prvními mrazíky. Takže až bude předpověď počasí slibovat mráz nebo teploty velmi se blížící nule, je potřeba schovat oleandr do míst, kde nemrzne. Pak už ale není vhodné dávat ho ven, a to ani kdyby se na pár dní mělo zase oteplit. Pokud oleandr přesunete do vnitřní, ale chladnější místnosti, je to pro něj podobné jako hibernace – pochody v jeho „těle“ se zpomalí a doslova odpočívá před jarním probuzením.

Oleandr nesnese mráz, ale zároveň by mu na zazimování vadilo přílišné teplo
Oleandr nesnese mráz, ale zároveň by mu na zazimování vadilo přílišné teplo | Zdroj: spetenfina / Depositphotos

Kam oleandr uložit?

Možná přemýšlíte nad tím, kam tak velkou rostlinu jako oleandr na zimu uložit. Možností máte nespočet, ale zásadní podmínkou by měla být okolní teplota. Oleandr nesnese mráz, ale zároveň by mu na zazimování vadilo přílišné teplo. Proto se doporučuje uklidit ho do prostoru, kde se teplota pohybuje stabilně mezi 2 až 10 stupni Celsia. Plus by tam měl být dostatek světla, aby rostlina přežila.
Zvolit tak můžete skleník, dílnu, garáž, prosvětlený sklep, chodbu a tak dále.

Jak se starat o oleandr v zimě?

Přesunem do vnitřních prostor zazimování oleandru nekončí. Jelikož se jedná o rostlinu zasazenou do květináče, měli byste se ujistit, že má dostatečně kvalitní zeminu. Tu potřebuje jak během venkovní sezóny, tak i během zimy. Proto neváhejte a ještě před zazimováním oleandr klidně přihnojte. Co se týká zalévání, s tím to naopak nepřehánějte. Pokud by byla hlína příliš mokrá, hrozilo by spíš její zplesnivění. Navíc oleandr při přezimování příliš vody nevyžaduje, takže ho zalijte jen trochu a i během zimních měsíců mu zálivku dodávejte jen s velkou opatrností. Hlavně na něj ale nezapomeňte, protože úplně bez vody přes celou zimu nejspíš nepřežije.

Kontrola během zimy

Když oleandr přijdete během zimy zalít, dobře si ho prohlédněte. Nejčastějším problémem oleandrů v zimě bývá, že jim začnou opadávat listy. To není normální a nemělo by se to dít. Pokud to ale zjistíte včas, máte ještě šanci oleandr zachránit. Příčinou obvykle bývá příliš mnoho vody, příliš málo vody, málo světla a nebo vysoká okolní teplota. Zkontrolujte tak stav zeminy i teplotu a pokuste se ji upravit na optimální úroveň. Případně oleandr přestěhujte jinam.