Jaké jsou tipy šéfkuchaře pro velikonoční tabuli?

Jaké jsou tipy šéfkuchaře pro velikonoční tabuli?
Velikonoce jsou tady a s nimi i nutnost vyzdobit dům a samozřejmě se postavit k plotně, pokud chcete svou rodinku nakrmit něčím velikonočním. Jaké rady šéfkuchaře si právě na Velikonoce můžete vzít k srdci?

Nebojte se zpracovávat to, co máte na zahradě nebo najdete v lese... kopřivy!

Spojujete si práci šéfkuchařů pouze s luxusními surovinami, jako je irské hovězí nebo kaviár? Tak co potom řeknete tomu, že šéfkuchaři rádi ve své kuchyni využívají plevel, jakým je kopřiva? Práci s čerstvou jarní kopřivou miluje také šéfkuchař Radek Pálka, pro kterého je symbolem jara. Podle něj lze v kuchyni kopřiva krásně zpracovat. Nejenže hezky zbarví pokrm, nýbrž ho i dochutí a dodá mu potřebné vitamíny a minerály. Kopřiva lze v kuchyni zpracovat do polévek, nádivek, salátů, pomazánek, do karbanátků. Lze připravit i špenát přímo z kopřivy, a to si vezměte, že ji v lese nasbíráte úplně zadarmo. Právě na Velikonoce může být kopřiva tematickým zpestřením slavnostní tabule, protože je symbolem jara a síly.

lze v kuchyni kopřiva krásně zpracovat. Foto: alicja neumiler / Shutterstock

Pokud se rozhodnete vyrazit pro kopřivu, vybírejte čistá místa. Je jasné, že kopřivy utrhnuté u silnice asi nejsou úplně nejlepší volbou. S kopřivami pospíchejte. I když na ně v přírodě budete narážet až do podzimu, nejléčivější jsou nanejvýš do konce května. Čím mladší kopřivy, tím větší sílu mají. Ve velkých a starých kopřivách je už velké množství dusíku a taková kopřiva pak už není zdravotně přínosná. Při sběru kopřiv můžete do košíčku přihodit také sedmikrásky. Ty jsou jedlé a pro váš jarní salát esteticky dokonalé! Ani šéfkuchař Tomáš Reisinger nedá na kopřivy dopustit. Vždy na Velikonoce připravuje kopřivy s jehněčím, z čehož si můžete vzít inspiraci.

Vejce natvrdo se vaří přesně deset minut. Foto: Dar1930 / Shutterstock

Tipy šéfkuchaře Jana Punčocháře na to, jak uvařit vejce

A protože právě o Velikonocích se vejce připravují na všechny způsoby, mohou vám rady na jejich správnou přípravu od šéfkuchaře Punčocháře přijít vhod.

Podle něj je nejlepší vložit vždy vejce až do vroucí vody (ať už vaříte vejce nahniličko, naměkko nebo natvrdo).

  • Vejce by měla být celá ponořená ve vodě, ve které nesmí chybět sůl a ocet. Ocet zamezí praskání vajec.
  • Vejce natvrdo se vaří přesně deset minut. Pokud ho ve vodě necháte déle, bude převařené, suché a žloutek získá ne příliš lákavou modro-zelenou barvu.