Chronos vs. Kairos –⁠ jaký typ člověka jste?

Chronos vs. Kairos –⁠ jaký typ člověka jste?
Znáte rozdíl mezi typem charakteru člověka, kterého nazýváme Chronos či Kairos? Rozdíl hledejte především v tom, jak oba typy osobností vnímají čas. Člověk, který má charakter typu Chronos, se orientuje spíše rozumem. Člověk s charakterem typu Kairos se řídí hlavně srdcem.

Jaký typ člověka jste? 

Původ těchto dvou slov budeme hledat až v daleké řecké mytologii. Slova jako chronologie a chronometr se uchovala dodnes. Můžeme si pod nimi představit lineární tok času a také skutečnost, která je pevně daná a které se můžeme držet hlavně na rozumové úrovni. V tomto případě jde tedy o typ Chronos.

Pravým opakem je typ Kairos, který se zabývá svou individuální existencí, bere na vědomí svou originalitu a je velmi osobitý. Obecně se velmi těžce popisuje, jelikož se zabývá především svou srdečností a neopakovatelností.

Typ člověka Chronos

Pod pojmem Chronos si můžeme představit člověka, který vyznává lineárnost bez větší fantazie, a dá se říct, že své záležitosti řeší velmi věcně a zároveň také předvídatelně. Na druhou stranu plynou z tohoto přístupu určité jistoty a mantinely, které nedovolí člověku vykolejit.

Tento typ osobnosti sice nevychází vstříc žádným větším riskantním záležitostem. Má nastaveny své jistoty, ve kterých se cítí bezpečně a relativně nic jej neohrožuje. Nic jej nemůže vymanit z jeho zvyků.

V naší společnosti jsme vedeni především k tomu, abychom se drželi zajetých kolejí. Tento typ člověka má svůj čas velmi organizovaně předurčený, má plány, kterých se snaží držet za každou cenu a nerad z nich couvá. Hrozí však, že může dělat činnosti, které ho ve své podstatě nebaví a nenaplňují, ale drží se jich za každou cenu především proto, protože si je naplánoval. Riskuje, že ve svém životě nebude prožívat spontánní radost.

Člověk typu Chronos má rád své jisté, nemá potřebu se vydávat do jakéhokoliv rizika a nechce přijít o své, těžce nabyté záležitosti. Miluje svůj klid, plní si poctivě své povinnosti a žije klidným životem.

Člověk typu Chronos, miluje svůj klid, Foto: Kate Aedon / Shutterstock

Typ člověka Kairos

Kairos se naopak drží správného načasování ve správnou chvíli. Nechává věci běžet tak, jak jsou, a zdálo by se, že své záležitosti přenechává spíše náhodě. Je to velký srdcař a dělá věci tak, jak v určitou a danou chvíli cítí.

Nerad se drží zaběhnutých kolejí, protože v něm rutina vyvolává pocity velkého omezení a má dojem, že má v dané situaci menší možnosti rozletu a rozhledu.

Miluje neopakovatelné zážitky, které mu přinášejí jiskru do života. Je si dobře vědom toho, že takováto dobrodružství se prostě a jednoduše naplánovat nedají a nelze, aby se držel jakéhokoliv zaběhnutého harmonogramu, pokud chce prožít opravdu jiskrné prožitky a příležitosti.  

Svůj životní příběh je schopen tento člověk změnit z hodiny na hodinu, nebo také z minuty na minutu. Dokáže se velmi rychle rozhodnout a popadnout příležitost, která kolem něj letí přímo za pačesy. Utéct si ji pravděpodobně nenechá. Nebojí se zariskovat a řídit se pravidlem všechno, nebo nic.

Pokud se příležitost neuchytí a nevydaří, dlouho nezoufá. Bere ji jako zkušenost, ze které se může poučit a z toho vlastně vytěží další benefit. Je si vědom toho, že zanedlouho proběhne další příležitost a když zariskuje, může se mu zase dařit.

Tento způsob života není jednoduchý. Člověk díky němu může hodně ztratit, ale také hodně získat. Tito lidé bývají velmi zkušení a jak se říká, tzv. ošlehaní větrem. Málokterá situace je překvapí. Jsou odvážní a nebojí se risku. Díky tomu zažijí krásné a neopakovatelné, především duchovní prožitky.

Vnímejme čas

Měli bychom si uvědomit, že den má opravdu jen 24 hodin a čas nelze žádným způsobem uchovat, ani naspořit. Čas, který nám uteče už nikdy nezískáme zpátky a záleží na nás, jak svůj předurčený čas využijeme. Necháme si ho utéct mezi prsty, nebo jej zkusíme opravdu prožít?

Kombinace typu Chronos a Kairos

Měli bychom se umět vypořádat jak s chronologií a lineárností našeho života, tak s riskováním a neorganizovanými chaotickými situacemi, které nás kdykoliv v životě mohou potkat.

Kdo se naučí žít s oběma protipóly, ten opravdu vyhrál a dokáže si poradit skoro v každé situaci. Zároveň si umí život užít a vychutnat jej plnými doušky.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.ceskapozice.lidovky.cz