Střední Evropou se šíří invazivní druh asijské berušky: Spíše než o zahradu bychom se měli obávat o naše domovy

Střední Evropou se šíří invazivní druh asijské berušky: Spíše než o zahradu bychom se měli obávat o naše domovy
Slunéčka východní již navštívila i naši republiku. Jedná se o silně invazivní druh, který se z Asie rozšířil nejen do Evropy, ale také do Severní Ameriky. Znamenají pro nás a naši zahradu nějakou hrozbu? A jak je rozpoznat od našich berušek?

Rozdíl mezi našimi a asijskými beruškami

Naše a asijské berušky si jsou velmi podobné. Jakmile se ale zaměříme na detaily, všimneme si výrazných rozdílů. Berušky pocházející z Asie jsou o něco málo větší než berušky naše, měří totiž přibližně 7 mm na délku. Co se týče barvy, variace jsou různé. Mohou být také červené, ale také oranžové, žluté nebo hnědé. Původní slunéčko sedmitečné je vždy červené. Červené berušky z Asie většinou nemají na krovkách žádné puntíky.

Naše berušky jsou rovněž kulaté, zatímco asijské oválné. A znak, který je pro berušky z Asie typický, je M vytvořené z černých puntíků na hrudi, přímo za hlavou. Naše berušky mají černou hruď s bílými skvrnami, které vytvářejí pověstné falešné oči.

Rozdíl v chování

Chování obou druhů slunéček je identické. Tedy až do zimy. Naše berušky totiž rády přezimují venku na bezpečném místě, nemají potřebu vstupovat do vašeho domova.

Naopak slunéčka východní vyhledávají teplo vašich domovů vzhledem k tomu, že pocházejí z teplejších krajin. Takže pokud na oknech či parapetech najdete velké množství berušek, buďte si jisti, že se jedná o invazivní asijský druh.

Pokud vás beruška kousne, jedná se o asijskou berušku. Naše berušky nekoušou jen tak, aniž byste je vyprovokovali. Páchnoucí beruška naznačuje, že jde o jedince nepůvodního druhu.

Ne nebezpeční, ale rozhodně obtížní brouci

Na rozdíl od našich berušek mají jejich asijští příbuzní reflex, který se nazývá reflexní krvácení, kdy jim z kloubů noh začne vytékat páchnoucí tekutina, aby vás odradily jakožto predátora. To zejména ničí hezkou barvu na stěnách a také se hodně špatně odstraňuje z tkanin, například oblečení. Pokud míváte alergické reakce, tato jinak zcela neškodná tekutina může vyvolat dočasnou alergickou reakci.

O rostliny se bát nemusíte

Na zahradě jsou tito broučci naopak velmi prospěšní. Když dojdou mšice, živí se ovocem, zejména jablky, která však již byla napadena a vám již k užitku nejsou. Jakožto invazivní druh se šíří hodně rychle, mšice tudíž z vašich záhonů zmizí doslova přes noc. Horší stránka věci je, že následné zbavování se slunéček východních je velmi obtížné, a to vzhledem k jejich velkému počtu a rychlému procesu rozmnožování.

A pokud dojde potrava, slunéčka se uchýlí ke svému zimnímu chování a začnou se tlačit na všechny možné vchody do vašeho domova v domnění, že potravu najdou tam.

Jak asijská slunéčka vyhnat svépomocí

Jelikož asijská slunéčka začínají vadit až tehdy, když vám začínají obkličovat dům, důležitá je prevence, abyste zabránili jejich vstupu dovnitř. Pokud vás už obtěžují doma, vysajte je a vyhoďte venku nebo využijte vůni citronelového oleje, který je z vašeho domova vypudí.

Nejlepší je však ona prevence. Utěsnit všechny díry, kterými by slunéčka mohla prolézt, již nalezená slunéčka nerozmačkávat (zápach by přilákal stovky dalších jedinců) a popřemýšlet o rozmístění lapačů hmyzu kolem celého domu.