Podle čeho si vybíráme partnera? Co všechno může rozhodovat, když si vybíráme parťáka pro život?

Podle čeho si vybíráme partnera? Co všechno může rozhodovat, když si vybíráme parťáka pro život?
Proces výběru dlouhodobého partnera řídí několik dobře podložených „zákonů přitažlivosti“. Co všechno u vás může rozhodovat, když si vybíráte parťáka pro život? Fyzická krása, charakter, vzdělání, dobré zdraví, finanční zajištění nebo podobné náboženství?

Zákony přitažlivosti řídící proces výběru partnera:

  • Expozice a obeznámenost

    Stává se, že si oblíbíte lidi, se kterými býváte často v kontaktu. Čím více času s někým trávíte, tím větší je šance, že se vám zalíbí, přijmete ho a zamilujete se do něj. Jednoduchá expozice je jedním z důvodů, proč v práci nebo třeba na univerzitě vzkvétají románky. Každodenní kontakt v průběhu času promění cizince v přátele a možná i něco více.

  • Fyzická přitažlivost

    Jistě nechcete trávit život s někým, koho fyzicky odpuzujete, a naopak. Fyzická atraktivita se ovšem řídí zákony trhu – nejlepší zboží je i nejdražší, a tak kupující nezískají to, po čem touží, ale to, co si mohou dovolit. Krásní lidé tak končí s jinými velmi krásnými osobami, průměrně vypadající zase s lidmi podobně průměrného vzhledu atd.

  • Osobnost a charakter

    Za obecně žádoucí osobnostní faktory se považují kompetence a vřelost. Za atraktivnější tak zřejmě pokládáte jedince, kteří jsou kompetentní, inteligentní, společenští, milí a přátelští. To dává smysl, pravda?

  • Blízkost

    Většina z nás si vezme někoho, kdo žije alespoň v dojezdové vzdálenosti, když ne rovnou v docházkové. Jak známo, vztahy na dálku se udržují obtížněji a přežívají mnohem méně často.

  • Podobnost

    Patrně vás budou přitahovat lidé, kteří jsou jako vy. Křesťané osloví křesťany, vzdělanci přitahují jiné vzdělané lidi, extroverti milují extroverty atp. Ať už jde o osobnost, hodnoty nebo zkušenosti, upřednostníte téměř vždy někoho, kdo s vámi má mnoho společného. Je pro vás totiž snazší komunikovat, poznat se a důvěřovat si.

Patrně vás budou přitahovat lidé, kteří jsou jako vy, Kate Kultsevych  / Shutterstock

Čtyři složky představující vnitřní vyjednávání při výběru partnera:

Někdo, kdo s vámi sdílí stejnou víru, pro vás bude považován za atraktivní volbu, i když třeba není příliš společenský. Na druhou stranu – potenciální partner, který je od přírody velmi společenský, vás může přitahovat, ačkoli nesdílí vaše náboženské pozadí.

  • Láska vs. sociální postavení a zdroje

    Při výběru partnera lidé často staví hodnotu romantické lásky proti hodnotě sociálního postavení a ekonomické jistoty. Je-li láska silná, lze obětovat ekonomické postavení.

  • Spolehlivost a stabilita vs. dobrý vzhled a zdraví

    Tendenci ke kompromisům můžete mít také ohledně emoční stability, pokud je potenciální partner fyzicky velmi atraktivní. A naopak lze přijmout méně atraktivního partnera, je-li výjimečně stabilní a emocionálně zdravý.

  • Vzdělání a inteligence vs. touha po domově a dětech

    Mnozí z nás mají tendence odpouštět partnerovi, jenž netouží mít mnoho dětí, protože např. usiluje o vyšší vzdělání a kariéru. Stejně tak odpouštíme omezené úspěchy na poli vzdělání a kariéry někomu, kdo chce raději vychovávat velkou rodinu.

  • Společenskost vs. podobné náboženství

    Někdo, kdo s vámi sdílí stejnou víru, pro vás bude považován za atraktivní volbu, i když třeba není příliš společenský. Na druhou stranu potenciální partner, který je od přírody velmi společenský, vás může přitahovat, ačkoli nesdílí vaše náboženské pozadí.

Tyto čtyři faktory působí nezávisle u mužů i žen – ovšem s určitými rozdíly. Ženy kladou větší důraz na socioekonomický status než na romantickou lásku. Preferují emoční stabilitu před atraktivním vzhledem a inteligenci před touhou po dětech.

Status, emoční stabilita a inteligence jsou pro muže méně důležité. Při hledání dlouhodobých partnerek zdůrazňují hodnotu vnější krásy, mládí, fyzické zdraví a touhu po dětech. Studie navíc ukazují, že ženy jsou vybíravější a náročnější než muži.

Zdroj článku: