Výběr partnera podle vůně

Výběr partnera podle vůně
O tom, zda vás někdo bude přitahovat, rozhoduje více faktorů: vzhled, sociální postavení, finanční zabezpečení, smysl pro humor, loajalita atd. Důležitou roli ale hraje i váš nos! Čich představuje jeden z nejsilnějších ukazatelů pro hledání vhodného partnera. Zkuste svou pravou lásku vyčenichat.

Rovnou za nosem…

Zapomeňte však na to, že by pomohlo polévat se drahými parfémy či pižmovými kolínskými. To vašemu milostnému životu spíše naopak uškodí. Ve skutečnosti tady mluvíme o aromatickém tělesném pachu. Něčí osobní, přirozená vůně prozrazuje mnohé o tom, jaký člověk je – nejen to, zda se sprchuje nebo jaké má stravovací návyky. Může vám pomoci odhadnout, zda by mezi vámi mohlo dojít ke shodě.

Nepodceňujte význam čichu

Určitě jste mnohokrát zažili nepříjemný pocit, kdy nastydnete a pak ani necítíte chuť lahodného kousku pizzy před sebou. Za to však nenesou odpovědnost chuťové pohárky. Na vině je ztráta čichu, který řídí, jak mozek vnímá chuť.

Čich dokáže ovlivnit víc, než si myslíte. Lidé narození bez něj mívají často odlišné sociální chování. Pro muže to znamená méně sexuálních partnerek, v průměru jen dvě za život. Na druhou stranu muži s vyvinutým čichem měli dle studie v průměru až deset partnerek. Proč? Protože to, jak někdo voní, má nepopiratelný vliv na vaše vztahy s ostatními. Někdo se ztrátou čichu nemusí být schopen rozpoznat, když má nevábný dech nebo mu páchne podpaží. Takoví lidé mohou být bezradní, ponechají-li např. odpadky v koši příliš dlouho a jejich byt tak začne zavánět po shnilých banánech. Všechny tyhle nepříjemnosti mohou zničit jejich šance s potenciálními partnery.

Zajímavé je i to, že u žen může jejich přirozenou vůni změnit hormonální antikoncepce, což ve výsledku ovlivní také volbu partnera.

Čich zabraňuje incestu

Lze tedy s jistotou prohlásit, že vůně mají silný vliv na to, jak se díváte sami na sebe, na partnery i vztahy. Čich nejen pomáhá určit, kdo se k vám hodí, ale také zabraňuje tomu, aby vás přitahoval někdo, s kým můžete být potenciálně příbuzní. Lidé se vyvinuli tak, aby tyto geny používali k prevenci incestu a příbuzenské plemenitby a neovlivnili negativně ty geny, které předávají dětem.

Čich také zabraňuje tomu, aby vás přitahoval někdo, s kým můžete být potenciálně příbuzní. Zdroj: Krakenimages.com / Shutterstock

Moderní voňavé seznamky

Zapomeňte na seznamovací aplikace, jako je Tinder nebo Badoo. Na trhu jsou už nové služby, které využívají váš čich, aby vám pomohly najít ideální protějšek.

Smellspace.com je sociální síť spojující uživatele na základě podobných pachových preferencí. Uživatelům jsou zaslány stírací a čichací kartičky s různými pachy, které se následně hodnotí a zadávají na webovou stránku. Výsledkem je jedinečná „identita vůně“. Nejsou tu žádné profily, žádné fotky ani bláznivé kvízy.

Další možností je Smell Dating provozovaný výzkumníky z New York University, fungující trochu jinak než normální seznamka. Místo toho, abyste si vybírali partnera podle profilů a obrázků, budete si je vybírat čistě jen podle vůně. Pro začátek vám Smell Dating pošle tričko, které budete nosit tři dny v kuse bez deodorantu. Pak ho poštou zašlete zpět a obdržíte vzorky nošených triček od hrstky potenciálních partnerů. Určíte, které tričko vám voní nejpřitažlivěji, a pokud dojde ke shodě, tým Smell Dating vás představí dotyčnému potenciálnímu partnerovi.

Zdroje článku: