Jak kreativita ovlivňuje psychické zdraví a pomáhá srovnat myšlenky

Jak kreativita ovlivňuje psychické zdraví a pomáhá srovnat myšlenky
Kreativita přináší nové myšlenky a nápady. Začněte malovat, tancovat, zpívat nebo si prostě jen hrát a brzy uvidíte, jaké divy s vámi i nepatrné množství tvořivosti udělá.

Podle Clevelandské kliniky v Ohiu pomáhá kreativita zmírnit stud, hněv a depresi. Pacienti s traumatem či depresí jsou svými terapeuty v různých terapeutických centrech vedeni ke kreativním činnostem, pomocí kterých se dostávají zpět sami k sobě a uvolňují hluboce usazený stres a emoční bolest. 

Tvorbou k čisté hlavě a pozitivitě

Kreativitou se můžeme udržovat ve spojení sami se sebou i v náročných životních situacích. Možná jste si někdy psali deník nebo jste si jen tak čárali do notesu a úplně zapomněli na svět kolem sebe. Zato jste se soustředili pouze na aktuální činnost a dokonale jste si vyčistili hlavu. Pro udržení zdravé psychiky je důležité se k takovým chvílím, kdy budete jen sami se sebou, s tužkou, hudbou nebo nástrojem, v běžném každodenním režimu pravidelně vracet. V tomto euforickém stavu jsme více uvolnění a vnímaví, to nám přináší příjemné pozitivní pocity. 

Možná jste vždycky chtěli kreslit nebo už dlouho toužíte zpívat či hrát na hudební nástroj, ale nikdy jste neměli odvahu, protože vás zastavila špatná zkušenost ze školy.

Co když nejsem nadaný

Vůbec nevadí, že nejste umělecky nadaní. Najděte si tvůrčí činnost, která vás baví nebo láká a začněte. Možná jste vždycky chtěli kreslit nebo už dlouho toužíte zpívat či hrát na hudební nástroj, ale nikdy jste neměli odvahu, protože vás zastavila špatná zkušenost ze školy. Důležitý je proces, ne výsledek. 

Začněte

Pozornost zaměřte na prožitek nikoliv na produkt. Pokud se k oblíbené činnosti budete pravidelně vracet, bude se vám při ní uvolňovat dopamin a vy budete mít více motivace v započatém procesu pokračovat. Tak se může zdát, aniž si toho všimnete, že se budete v díle pomalu zdokonalovat. Ať už jakkoli, je důležité začít a výsledky v žádném případě nehodnotit.

Zdroj:

  • Autorský text