Jak se vyznat v luštěninách a několik způsobů, jak je konzumovat častěji

Jak se vyznat v luštěninách a několik způsobů, jak je konzumovat častěji
Setkáváte se s luštěninami výhradně jen v podobě čočkové polévky nebo nanejvýš v hrachové kaši s uzeninou? Výběr luštěnin na trhu je dnes opravdu široký a jejich zařazením do jídelníčku přispíváte nejen k pestrosti na talíři, ale zejména k významnému zdroji cenných, zdraví prospěšných látek.

Luštěniny jsou po obilninách druhou největší skupinou rostlin na světě. Je jich téměř 20 tisíc druhů. Například co se týče fazolí, v Česku jsou nejčastěji používané fazole bílé. Ale v nabídce jsou dnes fazole různých druhů, barev a chutí, je jich dokonce více jak padesát. Fazole adzuki s jemnou oříškovou chutí, velké barevné moučné fazole vhodné do salátu, krásné italské borlotti do salátů nebo pomazánek, fazole černé, ideální do mexické kuchyně nebo třeba fazole mungo, vynikající na klíčení.

Nabízí se také mnoho druhů čočky, nemusíme vůbec zůstat jen u klasické zelené. Červená čočka a černá čočka je jemnější chuti a nemusí se dopředu namáčet, na indickou kuchyni použijte žlutou čočku a do salátu zase hnědou čočku španělskou. Zapomenout bychom neměli ani na další důležité a výživné luštěniny jako jsou hrách, cizrna a boby. 

Zdroj: Autor: Dream79 / Shutterstock

Jak snadno dostat luštěniny na talíř

Červená čočka a černá čočka je jemnější chuti a nemusí se dopředu namáčet, na indickou kuchyni použijte žlutou čočku a do salátu zase hnědou čočku španělskou.

Uvařte si vždy, když budete mít více času větší množství luštěnin různých druhů. Ty rozdělte do malých porcí a zamrazte (v případě, že plánujete jejich použití do polévek, kaší a pomazánek) nebo uchovávejte v lednici, a to nejdéle pět dní. Fazole přidávejte do jídel kdykoliv si vzpomenete. Najděte si oblíbené luštěninové pomazánky s bylinkami či česnekem nebo naučte se luštěninové karbanátky. Zvykněte si přidávat fazole, cizrnu a čočku do zeleninových salátů. Inspirovat se můžete také indickými jídly jako jsou třeba dál z červené čočky nebo cizrna se špenátem. Experimentovat můžete také s dezerty. Ochutnejte třeba fazolové brownies či cizrnové kuličky. 

Zdroje: