Bolí vás záda? Na vině může být také stres

Bolí vás záda? Na vině může být také stres
Během života trpí bolestmi zad až 80 procent lidí. Mezi hlavní příčiny patří způsob života, nedostatek pohybu, agresivní pohybové vzorce, statické přetížení a nárůst obezity.

Švýcarský psychiatr Paul Kielholz už v roce 1973 popsal příznaky, které nazval larvovanou depresí, jež se projevuje pouze bolestmi různých částí těla. Tyto bolesti však s antidepresivní léčbou mizí. Podle statistik je 40 procent všech těchto potíží psychického původu. Prvotní příčinou pak bývá biologický faktor. Zastáváme chybné postavení při zvedání břemen, jednostranně zatěžujeme páteř a pěstujeme si tak špatné pohybové vzorce. S dlouhodobým stresem se problémy fixují a bolest se stává chronickou. 

Zdroj: Autor: Olena Yakobchuk / Shutterstock

Profesor Pavel Kolář v knize Labyrint pohybu popisuje případ pacienta, kterého vždy během cesty autem na dovolenou do Itálie postihl velký výhřez ploténky. Bolesti ustoupily po čtrnácti dnech léčby, ale za rok se ve stejnou dobu, opět v době dovolené, vrátily. Místo léčby nakonec stačilo zrušit dovolenou. 

„Může za to stres. Nemocní jsou celkově více napnutí, a ještě ke všemu se málo pohybují, spíše sedí. Svaly zad se stáhnou, a to už bolí. Přijdou do ordinace, kde se jim snaží pomoci od bolesti, ale někdy nepátrají po její příčině – na psychické trable si většinou nikdo ani nevzpomene,“ říká MUDr. Richard Rokyta, přednosta Ústavu normální, patologické a klinické fyziologie 3. LF UK.

„Může za to stres. Nemocní jsou celkově více napnutí, a ještě ke všemu se málo pohybují, spíše sedí.

Co můžeme tedy udělat pro to, aby nás záda nebolela? Hodně si můžeme pomoci sami, tím že začneme vnímat svůj dech. Jsme-li ve stresu, často nevědomě rychleji dýcháme, svaly zvyšují napětí a reagují ztuhlostí. Pozorujme dech při různých činnostech a zkusme jednoduchá dechová cvičení, kdy se dech snažíme jemně prodlužovat a takzvaně nadechovat do břicha. S dechem začneme vnímat i ztuhlá místa na těle a vědomě je můžeme s každým výdechem uvolňovat. 

Naučte se uvolnit a aktivně odpočívat, ať už chůzí, plaváním nebo protahovacím cvičením, důležité je, že se budete hýbat a pozorovat postupné pozitivní změny na svém těle. Bolest na těle a stav mysli jsou spojité nádoby, proto mějte sebe i své tělo rádi a dopřejte si radost z pohybu. 

Zdroje: