10 nejúčinnějších domácích prostředků na čištění: Šetrné k životnímu prostředí a levné

10 nejúčinnějších domácích prostředků na čištění: Šetrné k životnímu prostředí a levné
Čistit povrchy chemikáliemi může být rychlejší a účinnější – ale není to ekologické a nese to s sebou zdravotní rizika. Plus můžete nevhodnou chemikálií povrch spíš poškodit. Proto přinášíme tipy na osvědčená home-made čistidla.

Přímo v naší domácnosti, naší spíži nebo v našich kuchyňských skříňkách se ukrývají úžasná čistidla, která nám prokážou často mnohem lepší službu než chemické čistící prostředky. Takové domácí přípravky nás navíc vyjdou často i jen na pouhých pár korun, jsou šetrnější k přírodě, bezpečnější pro nás samotné – a vyčistí takřka cokoliv z čehokoliv. Poradí si se skvrnami, zašlým leskem, mastnotou i vodním kamenem. A proto se podívejme na nejúčinnější domácí prostředky na čištění.

Jedlá soda

Naprosto univerzálním čistidlem pro domácnost je jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný. Při vhodném ředění dokáže zlikvidovat mastnotu i vodní kámen, zatočí se skvrnami, odstraní zápach, zničí připáleniny na nádobí, používá se k čištění vnitřku pračky a dokáže rozpustit také usazeniny v odpadu a tím ho zprůchodnit. Aby toho nebylo málo, dají se s ní bělit i zuby. Vždy je potřeba jen najít si, jak moc ji ředit a s čím ji případně smíchat, aby zafungovala přesně tak, jak potřebujete.

Ocet

Dalším zaručeným přírodním čistidlem je ocet. Vždy je ale potřeba používat ho ředěný, protože kyselina octová je velmi silná a čištěné povrchy by mohla i poškodit. Pokud bojujete s mastnotou, ocet ji zničí raz dva. Bravurně si poradí i s vodním kamenem, a to ať už ho máte usazený v pračce nebo v rychlovarné konvici. A aby toho nebylo málo, ocet dokáže i ničit zápach a navíc má antibakteriální účinky.

Kyselina citronová

Mít po ruce kyselinu citronovou se vyplatí. Je sypká a můžete z ní připravovat přesně taková přírodní a šetrná čistidla, jaká zrovna potřebujete. Vždy je ale potřeba zacházet s ní opatrně, protože kyselina citronová umí být i nebezpečná a ničit povrchy. Neboli – hodně ji řeďte a roztok by neměl být více než 30procentní. Pak vám pomůže vyčistit pračku, myčku, troubu i rychlovarnou konvici.

Citron

Není to totéž jako kyselina citronová, ale šťáva vymačkaná z čerstvého citronu v sobě má také pořádnou sílu. Používat ji můžete podobně jako kyselinu citronovou. A pokud máte například skvrny na oblečení, které nejdou vyprat, pokapání citronem s nimi dokáže rychle zatočit. Ničí i mastnotu a můžete ji přidat i do myčky na nádobí místo leštidla.

Domácí čistící prostředky jsou někdy účinnější, než ty plné chemikálií
Domácí čistící prostředky jsou někdy účinnější, než ty plné chemikálií | Zdroj: Jim_Filim / Depositphotos

Sůl

Ne nadarmo se říká, že sůl je nad zlato. A to nejen při vaření. Sůl se ovšem při čištění nepoužívá samotná – typicky se míchá s kyselinou citronovou, případně si ze směsi soli, želatiny a přidané vůně z esenciálního oleje můžete udělat skvělý osvěžovač vzduchu (třeba na WC). Říká se také, že sůl dokáže pohlcovat negativní energii a slouží k vyhánění zlých duchů.

Přírodní mýdlo

Až se rozhodnete vyčistit nějakou skvrnu, měli byste mít po ruce i mýdlo. Ideální je žlučové mýdlo nebo přírodní mýdlo. To je skvělé nejen na odstraňování odolných skvrn z prádla, ale poslouží i k dalšímu čištění. Pokud k němu například přidáte trochu krystalické sody, vody a octa, máte dokonalý přípravek na mytí nádobí.

Krystalická soda

Už jsme ji zmínili v předchozím odstavci. Krystalická soda není totéž jako jedlá soda, ale posloužit vám může podobně. Typicky se míchá s dalšími přípravky a připravují se z ní různorodá ekologická čistidla.

Olivový olej

Pokud potřebujete do nějakého čistidla přidat olej, sáhněte po tom olivovém. Panenský olej můžete smíchat třeba s kyselinou citronovou a pak směsí čistit nábytek a vrátit mu tak zašlý lesk.

Tea tree oil

K dalším oblíbeným olejům patří ten čajovníkový – tea tree oil. Ten působí zejména jako dezinfekce a má prokázané zdraví prospěšné účinky. Přidat ho ale můžete i do vody s octem a vyrobit si tak domácí dezinfekci.

Aspirin

Asi se trochu divíte. Cože? Aspirin? Ano, přesně ten lék. Kromě potlačení teploty umí aspirin pomoci třeba s čištěním skvrn od potu – stačí ho smíchat s octem a kyselinou citronovou.