5 důvodů, proč se protahovat. A to i když necvičíte

5 důvodů, proč se protahovat. A to i když necvičíte
Chodíte do posilovny? Je nám jasné, že jste už při vstupu do dveří natěšení na všechny oblíbené stroje – ale tady pozor! Neměli byste podceňovat protažení svalů, jak před cvičením, tak i po cvičení. Proč?

1.  Menší riziko zranění

Jakmile si ve svém těle vytvoříte pružnost, vydržíte více fyzického stresu. Navíc zbavíte své tělo jakékoli svalové nerovnováhy, což sníží vaši šanci na případné zranění při fyzické aktivitě. Abyste se zbavili svalové nerovnováhy, je potřeba kombinovat jak neaktivní svaly, tak i ty napjaté. 

Zdroj: Autor: lzf / Shutterstock

Vaše tělo se pravděpodobně bude celkově cítit lépe, jakmile své svaly dostatečně protáhnete – a připravíte tak na následnou zátěž. Když jsou totiž vaše svaly volnější a méně napnuté, pocítíte méně bolesti. Navíc je také méně pravděpodobné, že se u vás objeví svalové křeče.

2.  Lepší stabilita těla

Když se soustředíte na zvýšení svalové flexibility, vaše držení těla se zlepší. Protahování vám umožní správné vyrovnání a potlačení nerovnováhy. Navíc pokud se předem pořádně rozcvičíte, můžete určitým způsobem snáze provádět cviky vsedě nebo vestoje. Bylo totiž prokázáno, že například jóga zlepšuje rovnováhu.

3.  Pozitivní stav mysli

Pravidelné zapojení do póz, které protahují vaše svaly a uvolňují tělo, může přinést pocity uvolnění i v případě, že nebude následovat náročný trénink. Fyzické výhody totiž mohou plynule přejít na uvolněný stav mysli. Jakmile se vaše tělo bude cítit lépe, můžete se skvěle uvolnit i po psychické stránce. Pusťte si k protahování příjemnou hudbu a na chvíli prostě vypněte.

Jakmile se vaše tělo bude cítit lépe, můžete se skvěle uvolnit i po psychické stránce.

4.  Více síly

Více protahování se rovná více síly. Je potřeba svaly udržovat v neustálém napětí a nenechat je „zahálet“. Jen tak budou zpevněné a silné, aby podporovaly vaše pohyby a celkovou fyzickou aktivitu. Prostě a jednoduše budete fit.

Jakmile zvýšíte svou flexibilitu, budete schopni fyzicky podávat lepší výkon. Je to hlavně proto, že vaše svaly pracují efektivněji. A to je přeci to, co chceme.

Zdroj: autorský text