Dáte si rádi skleničku vína? Zvolte to šumivé, prospěje zdraví i intimnímu životu

Dáte si rádi skleničku vína? Zvolte to šumivé, prospěje zdraví i intimnímu životu
Již v 1. a 2. století bylo šumivé víno povýšeno, protože se říkalo, že „ohřívá ústa a lechtá smysly“. Tuto definici stvořil Galén, otec medicíny a fyziologie, který zdůraznil léčivé vlastnosti vína, často používaného k vyplachování ran a k léčení zažívacích problémů.

Od římských dob bylo šumivé víno považováno za skutečného spojence lidského zdraví, všelékem pro mysl, ducha i tělo.

Ale nejen Galén ve starověku chválil kvality a výhody šumivého vína. Léčivé vlastnosti šumivého vína a šampaňského byly také široce dokumentovány na univerzitní úrovni v sedmnáctém století, kdy lékařská fakulta v Remeši vyzdvihla výhody uhličitého plynu, který se ve víně nachází. Další vědecké studie z Německa sahající až do devatenáctého století a potvrzují mnoho blahodárných vlastností sektu, který byl shledán užitečný proti nervozitě, ledvinovým kamenům a dně.

Zdroj: Autor: Shebeko / Shutterstock

Výzkumy však neskončily. Od 60. let 20. století univerzita v Remeši pracovala na dalším zkoumání šumivého moku a vyzvedla další prospěšné vlastnosti šumivého vína, jako je jeho obsah hořčíku a vysoké procento vápníku a draslíku, které podporuje trávení.

Stručně řečeno, dnes je šumivé víno, i díky pokroku ve výzkumu, považováno za elixír života díky svým léčivým vlastnostem a nesčetným přínosům pro zdraví, samozřejmě pokud se pije v mírných dávkách. 

Šumivé víno je tedy dobré pro zdraví, ale stejně jako u všech věcí, je třeba umírněnou konzumaci, která dokáže těžit z jeho mnoha dobrých vlastností. Je to proto, že je to stále alkoholický nápoj, a pokud se pije ve velkém množství, poškozuje játra. Šumivé víno ve velkých dávkách rozhodně nepomáhá ani k udržení štíhlé postavy.

Kromě sodíku, hořčíku, železa, draslíku a vápníku obsahuje také zinek a měď, thiamin (B1), riboflavin (B2) a niacin (B3).

Šumivé víno: prospěšné vlastnosti pro zdraví

Pomáhá trávení a navozuje spánek

Práce Eduarda Loebenstaina-Loebela v roce 1817 byla zaměřena na ovlivnění trávicích vlastností šumivého vína díky vysoké přítomnosti uhličitého plynu v jeho složení. Přítomnost organických kyselin a vysoká koncentrace vápníku a hořčíku se přidává k podpoře trávení a zpříjemňuje spánek.

Má antidepresivní účinky

Šumivé víno také působí jako sedativum a má doložené antidepresivní účinky, díky vysoké koncentraci lithia (které snižuje úzkost a také bojuje proti migrénám).

Posiluje imunitní systém

Díky více než 50 minerálům a vitaminům přináší sekt nespočet výhod pro imunitní systém a působí proti únavě.

Chrání srdce 

Šumivé víno se stará o srdce. Díky vysoké koncentraci minerálů a polyfenolů podporuje čisté cévy, což uvítají kuřáci. Polyfenoly mají také protizánětlivý a antioxidační účinek.

Chrání mozek

Toto víno obsahuje vysoký podíl aminokyselin a zejména látky, které pomáhají chránit mozek před nemocemi jako je mrtvice a Parkinsonova choroba. Tyto účinky byly zaznamenány různými laboratorními studiemi, v některých případech jsou ověřeny, jiné výzkumy jsou stále v experimentální fázi. Ve většině případů podávání látek, jako jsou polyfenoly, přineslo pozitivní výsledky, zejména výhody kyseliny fenolové v boji proti onemocněním, jako jsou jako Alzheimerova choroba a demence.

Má afrodiziakální účinky

Šumivé víno je vynikající afrodiziakum, látky v něm obsažené, působí přímo na hypotalamus (část mozku) a na pohlavní hormony.

Zdroj: