Jak přibrat na váze: Proč je důležitý dostatečný a kvalitní spánek?

Jak přibrat na váze: Proč je důležitý dostatečný a kvalitní spánek?
Přibírání na váze je složitý proces, který se nedostaví sám od sebe a ze dne na den. Člověk, který chce svou váhu posunout směrem nahoru, musí být trpělivý, houževnatý a odhodlaný. Ono totiž přibrat kila je mnohem složitější, než je shodit.

Úspěšnost nabraných kil se odvíjí od mnoha základních aspektů. Člověk musí být v první řadě zdravý. To znamená, že je potřeba vyloučit jakékoliv onemocnění, které by mohlo způsobovat úbytek na váze či znemožnit její plánovaný a postupný růst. Takovou zdravotní bariérou můžou být například zvýšená aktivita štítné žlázy nebo špatné vstřebávání živin z důvodu autoimunitního onemocnění, jakým může být třeba celiakie

Pokud netrpíte žádnou zdravotní poruchou, nic, kromě vaší slabé vůle, vám nebrání začít pracovat na vysněné váze, která má být dle vašich představ vyšší než ta aktuální. Cílený proces přibírání na váze je samozřejmě kombinací mnoha dílků, které je potřeba pospojovat dohromady, aby se kýžený výsledek dostavil. Musíte hodně, často a vyváženě jíst a je potřeba vaše tělo pravidelně rozhýbat. To jsou asi nejčastější příčiny toho, proč svou snahu o přibrání nakonec vzdáte, protože nastavit ten správný jídelníček a najít si čas a chuť na sportovní výkony je ze začátku bezpochyby to nejobtížnější. Bez obojího se ale jistojistě neobejdete. Na co byste ale rovněž neměli zapomínat, je aktivita, která vás vlastně nestojí žádnou námahu ani dlouhodobou přípravu, a tou je spánek. Proč tedy proces nabírání kil nezačít třeba s ním?

„Spánek je přece nejznamenitější objev!“ —  Heinrich Heine

Spánek je v dnešní době pro mnohé z nás zbytečným luxusem, a tak ho často a úmyslně šidíme. A to není správné. Když nebudete dostatečně spát, nedopřejete tak vašemu tělu, zjednodušeně řečeno, sílu regenerovat a načerpat energii na další den. Vzpomeňte si na váš mobilní telefon, který může být krásným příkladem toho, co se stane, když ho včas nedáte na nabíječku. Vypne se a přestane fungovat. A tak je to i s vaším tělem. Když mu nedodáte zasloužený odpočinek, nebude pracovat, jak má. A to platí i v případě, že bojujete s podváhou. Potřebujete silnou imunitu, dostatek energie a také růstový hormon, který má svůj velký podíl na regeneraci a růstu svalů. Když už se tedy dostanete i k již zmíněnému cvičení, budete ho potřebovat, abyste nabrali svalovou hmotu, a naopak utlumili produkci kortizolu, tedy hormonu, který nedovolí odbourat nadbytečný tuk a svalům růst. A vy přece nechcete nabírat tuk, ale svaly. 

Jak se tedy vyspat do růžova každou noc?

  • Dopřejte si alespoň 7 hodin odpočinku. 
  • Ke spánku ulehejte každý den v podobnou hodinu. Nejvíce tělo regeneruje mezi 22. - 2. hodinou. 
  • Místnost pro spaní nepřetápějte. Ideální teplota pro spánek je 18 stupňů Celsia.
  • Neusínejte u televize nebo s mobilním telefonem v ruce. 
  • Dodržujte spánkovou hygienu. 
  • Vyberte si kvalitní matraci a na jejím pořízení určitě nešetřete. S výběrem vám může pomoci třeba tento článek s návodem, jak vybrat matraci.
  • Nepřemýšlejte nad prací a povinnostmi, které vás čekají následující den, nebo se nestresujte s tím, co jste dnes nestihli. Vždyť už je přece ani stihnout nemůžete. Jak se říká, ráno je moudřejší večera.
  • Zkuste si osvojit nějaký rituál, který vaše tělo příjemně unaví. Napusťte si vanu, ovoňte ji levandulí, uvařte si meduňkový čaj, začtěte se do nějaké odpočinkové knihy. Nebo meditujte pomocí dechového cvičení. Vynikající pro zdravý spánek, ale i pro celkové okysličení vašeho těla a snížení míry stresu je Wim Hofova metoda: 

 Zdroje: