Lidé si zapomínají vyzvednout přeplatky za léky, pojišťovnám se vrací miliony

Lidé si zapomínají vyzvednout přeplatky za léky, pojišťovnám se vrací miliony
Bez léků se neobejdeme, ale jejich nákup může hodně zatížit náš rodinný rozpočet. Pojišťovny přitom v některých případech vrací doplatky a můžete si je zpětně vyzvednout. Což ovšem řada lidí netuší.

Doplatky za léky nazpět nedostane každý člověk a po každém nákupu. Funguje to trochu jinak. Některé léky jsou takzvaně bez doplatků, takže je dostanete v lékárně zdarma a hradí je vaše zdravotní pojišťovna. U jiných musíte připlácet a doplatky na léky mohou dosahovat nejen desítek, ale i stovek až tisíců korun. Pokud ale lék nutně potřebujete, nějak se s tím smíříte a zaplatíte si ho. A asi ani nečekáte, že vám peníze někdy někdo vrátí. Což se ale snadno může stát.

Stačí překročit limit

Všechny pojišťovny působící v České republice se musejí řídit zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. V něm se mimo jiné píše o doplatcích za léky a o limitu, po jehož překročení mají pojišťovny povinnost lidem sumy přesahující tento limit vracet. Platí přitom, že nárok na vrácení doplatků (respektive přeplatků) máte čtyřikrát ročně. Výše čtvrtletního limitu se zároveň pro každého člověka liší:

  • U dětí do 18 let a lidí nad 65 let je to 1 000 korun.
  • U seniorů nad 70 let jde o 500 korun.
  • Osoby s invaliditou druhého nebo třetího stupně mají limit 500 korun.
  • Ostatní pojištěnci mají limit stanoven až na 5 000 korun.

Pojišťovnu přitom nijak speciálně o navrácení přeplatků nad daný limit nemusíte žádat. Přeplatky totiž vrací automaticky, a to jakmile jsou vyšší než 200 korun.

Zavolejte do své pojišťovny a zjistěte jak jste na tom s přeplatky
Zavolejte do své pojišťovny a zjistěte jak jste na tom s přeplatky | Zdroj: Jim_Filim / Depositphotos

Lidé si přeplatky nevyzvedávají

Jak je tedy možné, že i když pojišťovny vracejí lidem stovky milionů korun ročně (v roce 2023 to bylo více než 1 miliarda korun), spousta pojištěnců si peníze nevyzvedne a ty se tak vracejí zpátky pojišťovnám? Důvodů existuje více.

  • Zaprvé možná mají lidé u pojišťoven neaktuální údaje. Přeplatky jsou totiž v první řadě vraceny na bankovní účet vedený u vaší pojišťovny. Pokud jste účet změnili a pojišťovně to nenahlásili, nemůže vám peníze vrátit.
  • Zadruhé – pokud neexistuje bankovní účet, posílá pojišťovna přeplatky formou složenky. Ale musí mít aktuální adresu. Pokud jste se přestěhovali a pojišťovně to nenahlásili, opět vám složenku pošle na neaktuální adresu a možná ji vůbec nedostanete do ruky.
  • A třetím důvodem, proč doplatky za léky lidé často nezískají zpět, je zkrátka to, že si zaslanou složenku nenechají proplatit.

Pojišťovny získávají miliony

Kvůli vlastní laxnosti tak pojištěnci přicházejí o tisíce korun a často i o víc. Jen VZP za loňský rok nedokázala svým pojištěncům doručit asi 45 milionů korun. U jiných pojišťoven jsou částky nižší, ale situace velmi podobná. Pojišťovny s tím přitom nemohou nic dělat, protože jde zpravidla o vinu samotných pojištěnců. A to je přitom jinak český zdravotnický systém mezinárodně hodnocen jako velmi dobrý.

Jak to vyřešit?

Děsí vás, že jste své pojišťovně ponechali tisíce korun, které mohly být vaše? Řešení je snadné – zavolejte do své pojišťovny a zeptejte se, jak jste na tom s přeplatky za léky a jestli jste nepřekročili limit. Totéž si ostatně můžete zkontrolovat i v klientské online zóně na webových stránkách pojišťovny.
A ujistěte se také, že v pojišťovně na vás mají správné kontakty včetně odpovídajícího čísla účtu. Pak už vám žádné peníze zbytečně neutečou.