První pomoc do kapsy aneb jak používat levandulový olej

První pomoc do kapsy aneb jak používat levandulový olej
Během léta snadno přijdeme ke štípancům od hmyzu, odřeninám a spáleninám od slunce. Éterický olej levandule lékařské spolehlivě hojí všechny rány a popáleniny a navíc uklidňuje, uvolňuje křeče a podporuje klidné usínání. Přečtěte si, jak éterický olej levandule používat, abyste podpořili jeho ozdravné účinky.

Levandule lékařská je něžná modro fialová bylinka z Provence, která se pěstuje především na získávání éterického oleje. Olej se extrahuje procesem parní destilace, při kterém se květiny napařují a olej se odděluje od vody. Levandulový éterický olej můžete koupit v lékárnách, drogériích nebo v obchodech s přírodní kosmetikou. Tam najdete také rostlinné oleje s přídavkem éterického oleje, které jsou vhodné k použití přímo na pokožku.

Kvalita éterického oleje

Vyvarujte se nákupu olejů od neověřených firem, například v květinářství a esoterických obchodech. Kvalita éterických olejů se rovná jejich účinku na zdraví. Důležitým vodítkem pro dobrou volbu oleje je etiketa. Ta musí obsahovat přesné latinské botanické jméno rostliny, z které je olej vyroben, zemi původu a označení 100% přírodní éterický (nebo esenciální) olej. 

Zdroj: Autor: Chamille White / Shutterstock

Účinky levandulového oleje

Levandule obecně zklidňuje podrážděnou pokožku a dezinfikuje rány. Použít ji můžete na menší oděrky i větší odřeniny, štípance od komárů, klíšťat a jiného hmyzu. Hodí se s sebou na výlety i na pláž, kde ji upotřebíte při spáleninách od slunce. Je také první volbou při stresových situacích, bolestech hlavy a při nespavosti.

Použít ji můžete na menší oděrky i větší odřeniny, štípance od komárů, klíšťat a jiného hmyzu.

Aplikace levandulového oleje

Levandulový éterický olej používejte na pokožku neředěný pouze v malém množství (1–2 kapky) na oděrky a štípance podobně jako dezinfekci. V ostatních případech jej vždy nařeďte v rostlinném oleji (na 10 ml rostlinného oleje 3-5 kapek éterického oleje) nebo si kupte olej již namíchaný. Při bolestech hlavy, úzkosti či nespavosti éterický olej levandule inhalujte. Použít můžete difuzér, aromalampu či obyčejnou misku s horkou vodou. Do připraveného inhalátoru nakapejte pár kapek a zhluboka vdechujte minimálně 5 minut.

Zdroj:

  • Autorský text (autorka je odborná aromaterapeutka)