Sociální sítě jsou dobrý sluha, ale špatný pán. Proč nám mohou způsobit deprese?

Sociální sítě jsou dobrý sluha, ale špatný pán. Proč nám mohou způsobit deprese?
Kolega se chlubí dokonalými dětmi a sestřenici požádal její partner o ruku rovnou v lehce kýčovitých kulisách romantické dovolené. Padá na vás při pohledu na sociální sítě druhých deprese nad vlastním životem? Proč a jak se proti tomu bránit?

Proč nás sociální sítě ničí

Psychologové se zaobírají novým fenoménem: Jsou jím sociální sítě. Právě ty mají výrazný vliv na naši psychiku. A kupodivu se to netýká jen teenagerů, kteří jsou obecně na porovnávání s vrstevníky velmi citliví, neboť si své místo v životě teprve hledají.

I u dospělých uživatelů mohou sociální sítě vyvolávat deprese. Obraz na nich prezentovaný je totiž značně zidealizovaný. Jen málokdo totiž otevřeně předvádí na sociální síti své neúspěchy a osobní pády, které ovšem k životu patří. Odvozovat vlastní hodnotu od druhých je tak doslova cestou do záhuby.

Další úskalí sociálních sítí spočívá v tom, kolik času na nich trávíme. Jsou zkrátka prudce návykové a berou nám mnoho času, ačkoli v nás vzbuzují pocity smutku. Pakliže se nám na nich naopak daří a dostáváme „lajky“, příjemným způsobem to nabuzuje naše ego, ale současně je tím těžší je vypnout.

Jak se vypořádat s pocity méněcennosti

Sociální sítě jsou neodmyslitelnou součástí vašich životů a asi nikdo po vás tak nemůže chtít jejich důslednou ignoraci. Stačí si ovšem uvědomit, že to, co na nich vidíme a po čem rovněž toužíme, vzniklo v reálném životě.

Prohlížením cizích fotografií se nedopracujete k vysněné postavě nebo novému automobilu. Berte sociální sítě jako inspirační zdroj pro něco, co můžete sami vytvořit.

Psychologové konstatují, že nejlepší zbraní proti pocitu méněcennosti z toho, že váš život není tak dokonalý, jak to vypadá z Instagramu ostatních, je vlastní kreativita. Pokud se vám podaří něco reálného dokázat, přinese vám to opravdové vnitřní uspokojení.

Dobu strávenou na sociálních sítích je současně nutné trochu omezit. Máte-li po opuštění svého Facebooku skličující pocit, je na místě si dopřát „digitální detox“.