Když je horor natočen podle skutečných událostí aneb tito vrazi inspirovali Hollywood

Když je horor natočen podle skutečných událostí aneb tito vrazi inspirovali Hollywood
Někdy pocházejí nejděsivější příběhy z reality. Protože co je děsivější než pravda? Spousta hororových filmů pochází z hlubokého a temného nitra představivosti filmových autorů či spisovatelů. Existují však skutečné příběhy, které jsou tak strašidelné, že inspirovaly hororové filmy.

Danny Rolling - Gainesvillský rozparovač

Psal se rok 1990. S blížícím se koncem léta se studenti hrnuli na Floridskou univerzitu v Gainesville, aby zahájili výuku. Ve stejnou dobu ale začalo řádění legendárního Gainesvillského rozparovače. Brutální vraždění začalo 24. srpna, kdy Danny Rolling zabil nováčky Sonju Larsonovou a Christinu Powellovou. Hned následujícího dne zabil svou třetí oběť Christu Hoytovou.

Když se městem šířily zprávy o vraždách, začali se studenti pochopitelně bát o život, mnozí dokonce opustili město. Když se média hrnula do města, aby udělala z vražd velkou mediální story, nastala panika. Dva dny po své poslední vraždě Rolling zabil další mladou dívku a jejího přítele. Rolling byl zatčen 7. září 1990 a v roce 1994 se přiznal ke všem vraždám. 25. října 2006 byl usmrcen smrtící injekcí na Floridě.

Tyto hrozné masakry byly inspirací pro film „Vřískot“ z roku 1996, který byl napsán Kevinem Williamsonem. Ve filmu přichází do fiktivního města zabiják, jenž děsí studenty. Stejně jako Gainesville je město Woodsboro zaplaveno novináři a strachem, zatímco si vrah chodí vesele na svobodě.

 

Ed Gein neboli „Řezník z Plainfieldu“

Ed Gein vyrostl na farmě své rodiny ve Wisconsinu. Jeho matka ho udržovala většinou izolovaného od dětí v jeho věku a nedovolila mu spřátelit se. Po smrti svého otce a bratra se Ed a jeho matka ještě více sblížili. Když utrpěla mrtvici, staral se o ni až do její smrti v roce 1945.

O několik let později zmizela místní žena. Gein ji viděl jako poslední. Když ho policie šla vyslechnout, našli v jeho domě její tělo spolu s šokujícími pozůstatky lidských těl. Nalezeny byly například lebky nebo kusy kůže. Gein svůj příběh později přiznal policii.

Počínaje rokem 1947 navštěvoval Gein místní hřbitovy a exhumoval těla žen, o nichž si myslel, že připomínají tělo jeho matky. Pomocí jejich kůže vytvořil „ženský oblek“, do kterého se mohl doslova obléct a tím pádem se stát jeho vlastní matkou. 

Ed Gein zůstává jedním z nejznámějších (a nejvíce znepokojivějších) sériových vrahů v historii. Příběh jeho vražd byl beletrizován v románu Roberta Blocha z roku 1959 „Psycho“. Kniha byla adaptována, Alfred Hitchcock natočil stejnojmenný film. Říká se, že Gein taktéž inspiroval postavy Leatherface ve snímku „Texaský masakr motorovou pilu“ a Buffalo Billa ve snímku „Mlčení jehňátek“.

 

Zodiac Killer

Nejspíše neexistuje člověk, který nezná mysteriózního a v nejhorším slova smyslu geniálního vraha ze San Francisca: Zodiac Killera. Od roku 1968 do roku 1971 podle vlastních slov zabil 37 obětí, a především jeho drzé dopisování si s policisty se zapsalo do historie kriminalistiky. Některé zločiny jim dokonce předem popsal, a přesto nebyla policie schopná mimořádně inteligentního vraha zastavit, natož chytit. Dodnes nikdo neví, kdo Zodiac byl, ani není jasné, zdali ještě žije nebo ne.

Nebylo to bezpečné období pro život v San Franciscu. Oběti Zodiaca nepatřily do konkrétní skupiny, sice se soustřeďoval na mladé páry, jenže mezi (nejspíše jeho) obětmi se našli i starší obyvatelé města. Často zanechával u mrtvol skryté tajenky, které ale nikdo nedokázal rozluštit.

Zodiac neinspiroval jen jeden film, ale stal se inspirací pro hned 11 filmů a 9 seriálů. Ve většině jde přímo o něj, jako například ve filmech „The Zodiac Killer“ (1971), „Zodiac“ (2005) či „Awakening the Zodiac“ (2017), někdy byla ale jeho osoba inspirací pouze pro postavu ve filmu. To se stalo ve snímcích „Drsný Harry“ (1971) a ve „Vymítači ďábla III“ (1990).