Co se stalo v roce 1959 turistům, kteří směřovali na Horu mrtvých

Co se stalo v roce 1959 turistům, kteří směřovali na Horu mrtvých
Přes šedesát let nevyřešená tragédie, která stála život devět turistů, dráždí vyšetřovatele, vědce i ufology. Bude někdy odhalena pravda o poslední noci devíti mladých lidí, nebo by raději mělo zůstat vše utajeno?

Záhada v pohoří Ural

I přesto, že jde o událost z poloviny minulého století, zůstává nad ní viset mnoho záhad a smrt 9 lidí nikdo nedokázal vysvětlit.

Původní skupina (8 mužů a 2 ženy) se vydala na horu Otorten. Trasa v zimní sezóně byla označená jako velmi obtížná, ale všichni zúčastnění měli rozsáhlé zkušenosti z podobných výprav.

25. ledna vystoupili dobrodruzi z vlaku na úpatí Uralu a 27. ledna se vydali na cestu. Hned další den se jeden z nich kvůli horečce vrátil do osady. Neměl tušení, že mu nemoc zachránila život.

Za čtyři dny si výprava odložila zásoby určené na zpáteční cestu a směřovala dál k hoře (později byl vrchol přejmenovaný na Ďatlovův průsmyk). Jejich cestu bylo možné popsat díky deníkům a fotografickému materiálu. Skupina plánovala přejít průsmyk a utábořit se na druhé straně pohoří. Kvůli bouřce se ale ztratili, a tak byl tábor postavený na úpatí hory s plánem přečkat špatné počasí.

Ještě tu noc (2. 2.) všech 9 mladých lidí zemřelo.

Pátrání bez výsledku

26. února jiná výprava našla tábor skupinky 9 lidí. Stan byl roztržený a vedly od něj stopy, které se ztratily v lese. V blízkosti lesa bylo ohniště a u něj dvě těla bez bot a jen v prádle. Mezi stanem a ohništěm byla nalezena další tři těla, vzdálené od sebe asi 200 metrů, rovněž málo oblečená.

Další čtyři oběti byly nalezeny až o dva měsíce později v rokli pod sněhem, několik set metrů od ostatních.

Ani po pitvě se nedala určit příčina smrti. Těla nevykazovala známky boje ani útoků od zvířat. Kůže mrtvých měla nahnědlý a purpurový nádech, vlasy zešedivěly a ve tvářích byl vidět výraz hrůzy. Jeden z později nalezených mužů měl rozdrcenou lebku, další dva zlomená žebra a ženě chyběl jazyk, oči a část čelisti. Bylo vyloučeno, že by zranění způsobil jiný člověk. Muselo jít o sílu srovnatelnou s nárazem automobilu. Zvláštní bylo, že i přes poškozené kosti nebyla porušená měkká tkáň.

I přes teplotu -25 až -30 °C byla všechna těla nedostatečně oblečená, některým chyběla jedna nebo obě boty. Oděvy mrtvých turistů byly silně radioaktivní.

Příčina úmrtí: „všichni zemřeli neznámou silou“

Návštěva ufounů, zpackané vojenské cvičení nebo meteorologická anomálie

V průběhu let vzniklo mnoho teorií. Turisté, kteří byli o 50 km dál vypověděli, že viděli poblíž hory oranžové pohybující se kotouče. Ale bylo to dva roky po Roswellu a lidé chtěli UFO. O několik let později vznikly teorie o odpálené balistické raketě R-7 a o zametení stop armádou. V roce 2014 vznikla teorie o řádění mini tornád. Bouře údajně měla vytvořit ohlušující rachot, a především silný ultrazvuk, který mohl lidem způsobit dušnost, vyvolat paniku, ztrátu orientace a rozumu.

Žádná teorie není dost průkazná, aby byl případ vyřešen.