Pěstování cuket na balkoně: Tyto 3 chyby vám zaručeně zkazí úrodu

Pěstování cuket na balkoně: Tyto 3 chyby vám zaručeně zkazí úrodu
I na balkoně si můžete vypěstovat vlastní chutnou zeleninu plnou vitamínů. Co třeba božské cukety, které představují nenáročnou plodinu na pěstování? Jakých chyb se ale při jejich pěstování vyvarovat?

Cukety nabízí lahodné plody, jejichž použití je nepřeberné. Daří se jim na záhoně s dobře nakypřenou půdou, ale stejně tak se vám odvděčí i ve větším truhlíku na balkóně. Lze je připravit na sladký i slaný způsob a takový moučník právě s nastrouhanou cuketou je neskutečná dobrota. Hodí se ale třeba i na grilování, opékání nebo smažení. Pokud si chcete na vlastím balkoně vypěstovat zdravé rostliny, je zapotřebí vyvarovat se následujícím chybám.

Někdo na cuketovou chuť nedá dopustit, jiný tvrdí, že jsou zcela bez chuti. Jedno je ale jisté, cukety obsahují pro tělo řadu prospěšných látek a v kuchyni nabízí nespočet využití. Hodí se do celé řady letních pokrmů nebo jako zeleninová složka při grilování. Abyste se dočkali bohaté úrody, vše začíná už při samotném předpěstování.

Předpěstování cuket

Přibližně v polovině dubna je ten správný čas na výsev semínek, tedy za předpokladu, že si nechcete práci ulehčit a koupit si sazenice již předpěstované. Zásadní je správný substrát, který bude vzdušný a kyprý tak, aby semínka mohly snadno vyklíčit. Celou úrodu můžete zhatit už samotným výběrem substrátu. Pokud bude zbytečně těžký, případně nebude obsahovat potřebné látky pro správné klíčení, semínka nemusí vůbec vyklíčit.

U pěstování cuket je důležitý
Abyste se dočkali bohaté úrody, vše začíná už při samotném předpěstování | Zdroj: Dinkeydoodle / Depositphotos

Podobně jako u jiných sazeniček je zapotřebí sazeničky přepíchnout do větších kelímků, jakmile se objeví první pravé lístky. Kelímky by měly mít průměr alespoň 10 cm. Kořínky cuket budou potřebovat stále více místa. Pro správný růst a vývoj je zapotřebí i dostatek světla, tepla a samozřejmě pravidelná zálivka. Nic se ale nemá přehánět, mezi zálivkami nechte sazeničky mírně proschnout, jinak mi mohlo dojít k přelití a následnému uhnívání kořínků. Vzrostlé sazenice pak vysazujte od poloviny května do velkých květináčů nebo truhlíků s průměrem alespoň 80 cm. Plazivé druhy pak vyžadují rozestup alespoň 1,5 m.

Výsadba sazenic cuket

Mějte na paměti, že jakékoliv sazenice jsou z počátku velmi náchylné a je zapotřebí jejich postupné otužování. Pokud tak neučiníte, mohlo by to mít za následek spálení rostliny. Při otužování postupujte podobně jako například v případě paprik, které jsou také velmi choulostivé. Myslete na to, že sazenice potřebují ke svému růstu dostatek slunce, v opačném případě by mohly rostliny trpět nejrůznějšími chorobami či plísní. Jak už bylo výše napsáno, při sázení se doporučuje rozestup alespoň 80 cm, který zajistí dostatečný prostor pro rozvoj rostliny. Na balkon tedy zvolte dostatečně velkou nádobu, případně je sázejte do velkého truhlíku s dostatečnou vzdáleností kvůli lepšímu proudění vzduchu. Klasický zahradnický substrát je dobré doplnit o kompost, který zajistí rostlině dostatečné množství živin.

Zálivka a hnojení

Zálivka je, stejně jako u jiných rostlin, nezbytná. Jenom si dávejte pozor, aby se voda nedostávala zbytečně na listy rostliny. Půdu zbytečně nepřemokřujte, neboť by mohla ztěžknout a rostlina by neměla dostatečný příjem kyslíku.

Zdroje článku: