Nadia Elena Comaneciová: Rumunský gymnastický zázrak, který ohromil svět svým talentem i odvážným útěkem ze země

Nadia Elena Comaneciová: Rumunský gymnastický zázrak, který ohromil svět svým talentem i odvážným útěkem ze země
Nadia se narodila v listopadu 1961 v malém rumunském městě Onesti. Sport byl právě to, co jako živé hyperaktivní dítě potřebovala. Když k ní do školy zavítal gymnastický trenér, který hledal adeptky do nově otevřené gymnastické školy, tak se tím okatému děvčeti změnil život.

Kromě elánu měla Nadia i notnou dávku soutěživosti, a právě to ji nutilo dřít víc, než se od ní požadovalo. To velice rychle pochopil její trenér Bela Károlyi a dívčinu touhu vyniknout uměl nasměrovat správným směrem.

Čtěte také: Valentina Těreškovová: Kosmonautka, která svou vesmírnou misi strávila v nevolnostech a v hysterii

Nadia a její úspěchy

Ve třinácti letech už na ME v Norsku získala ve sportovní gymnastice 4 medaile (3 zlaté, 1 stříbrná). V tom roce ji americká agentura Associated Press udělila titul „Sportovce roku“.

 

Čtěte také: Co jste nevěděli o Martě Gottwaldové, první dámě pro ostudu

A potom přišel Montreal a OH v roce 1976. Nadia Comaneciová právě zde změnila historii sportovní gymnastiky a jako první gymnastka na světě získala ohodnocení 10.00. Displej, kde se oznamoval výsledek rozhodčích ani nebyl na tuto hodnotu nastavený, a tak se na tabuli objevila hodnota 1.00. Její sestava na bradlech ohromila gymnastický svět. Nadia také zahájila éru gymnastek „děvčátek“, protože do té doby vítězily poněkud starší dívky se vzhledem žen. Domů si z OH přivezla celkem 5 medailí (3 zlaté). Nenápadná gymnastická reprezentace, které si nikdo na soutěži nevšímal, tak sebrala slávu gymnastkám ze Sovětského svazu a z Ameriky.

Toho se samozřejmě chytil někdejší komunistický režim, udělal z děvčete „Hrdinku socialistické práce“ a maskota socialistického zřízení a komunismu.

Čtěte také: Skandální život princezny Margaret, mladší sestry královny Alžběty

Na životě Nadii se ale nic neměnilo, stále cvičila a neměla žádná privilegia navíc. Jedinou výhodu představovalo cestování.

 

Čtěte také: Jedna z nejkrásnějších českých hereček Markéta Fišerová: Mozková příhoda jí zabránila rozvíjet herecký talent

Politikaření ve sportu

Ne vždy ale bylo vše na soutěžích v pořádku. V roce 1977 bylo ME v Praze a rumunské gymnastky se o úspěch musely dělit se sovětskými gymnastkami, které byly v důsledku politické situace protěžované, a i porotkyně z NDR se nechovala moc profesionálně a lépe hodnotila tým z NDR. Právě v okamžiku, kdy Nadia získala třetí medaili a měla ji vyzvednout, celá delegace z Rumunska byla s okamžitým účinkem odvolaná z mistrovství, protože tehdejší diktátor Nicolae Ceausescu sledoval přenos v televizi a usoudil, že jeho zázračný tým je diskriminovaný, a tak pro ně hned poslal své letadlo.

Čtěte také: Legendární Sáša z Básníků přišla v mládí o dceru. Dnes můžete herečku Lucii Juřičkovou vídat v seriálu Ulice

Ceausescu se také rozhodl zcela nesmyslně oddělit Nadiu od trenéra, protože Károlyi byl maďarského původu a on se nechtěl o „rumunský poklad“ dělit s Maďarem. Mladé dívce ale pobyt v Bukurešti neprospěl, byla v pubertě a místo tvrdé trenérovy disciplíny měla volnost, nenáročné tréninky a zahálení. Přibrala 12 kg a nebyla schopná tak těžké tělo na nářadí dobře ovládat. Když to dívce došlo, prosadila si návrat zpět a začala zase dřít.

Z OH v Moskvě si přivezla další dvě zlaté medaile, a to i přesto, že domácí gymnastky měly neuvěřitelnou diváckou podporu a byly naprosto dokonale připravené.

Čtěte také: Christine Chubbuck: žena, která se rozhodla ukončit svůj život v přímém vysílání

V té době se gymnastická kariéra dívek uzavírala kolem dvacátého roku a Nadia si naposled vrcholově zasoutěžila na Univerziádě v roce 1981. Potom už dělala jen exhibiční vystoupení.

 

Na turné a po něm

Rumunské gymnastické družstvo dostalo možnost spolu s americkým družstvem absolvovat turné po USA. Károlyi vytušil, že se rumunskému diktátorovi nebude líbit, že o hospodářské situaci Rumunska otevřeně mluvil se zahraničními novináři a rozhodl se i s manželkou zůstat v Americe. Nadia byla po návratu domů pod dozorem a přišla o pas. Dostala sice nabídku na práci s mládeží, ale plat ji nestačil ani na placení účtů.

Čtěte také: Anna Boleynová: Dvě tváře nejslavnější královny-manželky v dějinách Anglie

Dobrodružný a nebezpečný útěk z Rumunska

Zatímco rumunský diktátor Ceausescu a jeho žena si žili v neskutečném přepychu, národ neměl dost jídla, elektřina fungovala jen pár hodin denně a Nadia pochopila, že zlepšit si svoji situaci by mohla jedině politickou kariérou, a to nechtěla. Po dlouhém uvažování přešla v roce 1989 v noci tajně přes bažiny spolu s dalšími dobrodruhy do Maďarska a odtud do Rakouska. Tam na americké ambasádě požádala o azyl. Po změně poměrů se do Rumunska vrací, přijela se do země i vdát, ale žije v Americe, kde vychovává syna a s manželem vede gymnastickou školu. Patří mezi nejúspěšnější sportovce minulého století.