Láďa Hruška: Tajemství úspěchu potravinového inspektora, kulinářského experimentátora a kutilského "experta"

Láďa Hruška: Tajemství úspěchu potravinového inspektora, kulinářského experimentátora a kutilského "experta"
Život někdy napíše zajímavější příběhy, než by vymyslel zkušený autor knih. Život Ládi Hrušky patří určitě do této kategorie. Moc často se nestává, aby se z nepříliš pohledného mladíka stala kuchařská hvězda, aniž by se dalo hovořit o skutečné znalosti gastronomického umění.

Z učitele mediální hvězdou

Původně vystudovaný učitel chemie a biologie oslaví 13.2. 43 let. Jako pedagog se ve škole sotva ohřál, když učil 2 roky ve svém rodném městě Městec Králové. Potom se rozhodl pracovat jako redaktor a začal sbírat zkušenosti v Nymburském deníku. Cílevědomý mladík se brzy dostal do Českého rozhlasu a do rádia Frekvence 1.  Od roku 2007 se začal objevovat v TV Prima a v roce 2012 odešel za lepší pracovní příležitostí do TV Nova, kde pracoval jako terénní reportér.  Když redakce televize přišla s projektem „potravinové inspekce“, byl to právě Hruška, kdo se nové příležitosti chopil. A právě to byl okamžik, který výrazným způsobem ovlivnil jeho další pracovní kariéru.

O „inspektora“ Hrušku byl zájem, a tak Nova přišla s nápadem dát snaživému reportérovi prostor ve zpravodajství a vznikla rubrika levných kuchařských nápadů, která měla diváky inspirovat k ekonomicky velice zajímavým pokrmům se snadnou přípravou. Láďa se v nové pracovní příležitosti konečně našel a z reportéra se stal kuchař experimentátor a bavič. Láďa byl najednou lidovým kuchařem, mnohem lidovějším, než kuchař Babica, a začal diváky učit připravovat pokrmy, co prakticky nic nestojí a zvládne je připravit i kuchařský novic, kterým byl i Hruška.

K překvapení všech, recepty, kde většinou k přípravě stačila mikrovlnka a suroviny jako slupky z brambor nebo kuřecí kůže, začaly u diváků sklízet úspěch a diváci začali do redakce televize posílat své oblíbené recepty „za babku“.

Nevídaný úspěch s kuchařskou knihou

Na sledovanost TV Nova samozřejmě slyšela, a tak vznikl nápad na vydání knižní kuchařky plné jednoduchých diváckých receptů s nízkým rozpočtem. Jako autor knihy byl uvedený Hruška.

Původní plán byl 30 tisíc výtisků, během krátké doby se prodalo 400 tisíc knih. Vydavatel a distributor jásali. Za 25 let neměli v „naučné literatuře“ takový hit. Vlastně to byla celkově velice úspěšná kniha, která v prodejnosti mohla soutěžit s rekordmanem – knihou Černí baroni od Švandrlíka. Jenže to, co se podařilo prodat od Švandrlíka za několik let, zvládl Láďa Hruška za několik málo měsíců. Kniha se stala velkým hitem jako dárek pro seniory a nahradila tak hudební nosiče s Evou a Vaškem.

Pocit křivdy a odchod z TV Nova

Mohlo by se zdát, že se z Ládi stal milionář, ale tak to nebylo. Za vydáním knihy stála především TV Nova a on jako zaměstnanec dostal jen skromnou částku, která neodrážela úspěch knihy. To bylo důvodem k odchodu z Novy v roce 2015.

Od té doby se Láďa prosadil na bulvárním webu Extra.cz a v několika pořadech na TV Prima (Vychytávky Ládi Hrušky). Láďa rozšířil svůj repertoár a kromě kuřecích kůžiček připravených na 100 způsobů se z něj stal také kutil. Přestože mu žádná z těchto činností moc nejde, má bezesporu velký obchodní talent a jen na reklamách vydělává milionové honoráře.