Pandemický zákon přijat, respirátory budou povinné a Prymula si stěžuje, že nebyl na dovolené

Pandemický zákon přijat, respirátory budou povinné a Prymula si stěžuje, že nebyl na dovolené
Pandemický zákon měl být schválen již v létě, teprve nevyhnutelný konec nouzového stavu jej ale dostal na plénum. Babiš znovu řeší Prymulův výstup na veřejnosti a čekají nás nová opatření. Co dalšího přineslo páteční ráno?

Nouzový stav nahradí pandemický zákon 

Nedávné hlasování o prodloužení nouzového stavu, které kvůli obratu KSČM neprošlo, znamenalo pro vládu chvíle nejistoty. Na žádost hejtmanů však nouzový stav přesto prodloužili a pravděpodobně se tak dopustili protiústavního kroku. Nouzový stav definitivně skončí 28. února a konečně přijde řada na pandemický zákon, který vytvořily opoziční koalice Spolu (TOP 09, ODS a KDU-ČSL) a STAN společně s Piráty.

Bude platit do února 2022 a v mnohých aspektech se kryje s nouzovým stavem, měl by ale omezit rozšířené kompetence vlády pouze na věci týkající se pandemie. Zároveň zavazuje vládu k tomu, aby podrobně zdůvodňovala veškerá opatření, narozdíl od nouzového stavu vyžaduje kontrolu veřejných zakázek a nestanovuje omezení pohybu. Sněmovna schválila také nejspornější bod celého zákona, odškodnění podnikatelů a fyzických osob v plné výši. Ve čtvrtek navíc proběhlo hlasování o návrhu TOP 09, který by odpustil platbu sociálního i zdravotního pojištění pro podnikatele a zaměstnance, ten ale vláda zamítla. 

Od čtvrtka budou povinné respirátory

I přes hrozbu rozšiřující se mutace koronaviru vláda slibovala otevření obchodů, místo toho ale přišla zpřísnění. Nově budu v obchodech, MHD a dalších místech se zvýšenou koncentrací lidí povinnost nosit respirátor FFP2 či KN95 nebo dvě chirurgické roušky na sobě. Nově tak nebudou stačit doma vyrobené látkové roušky. 

O víkendu zasedne ministr zdravotnictví Blatný společně s epidemiology a bude jednat o možném uzavření dalších okresů. Nemocnice se kromě Karlovarského kraje plní také v Královehradeckém kraji a Středních Čechách. Ministr zároveň slibuje, že do nejpostiženějších oblastí budou vakcíny distribuovány přednostně. 

Odpoledne prosazoval tvrdý lockdown, večer vyrazil na fotbal 

Po říjnové kauze ohledně návštěvy uzavřené restaurace, která Romana Prymulu sesadila z pozice ministra zdravotnictví, očividně na obezřetnosti nepřidal. Prymula dlouhodobě prosazuje zpřísnění opatření a uvalení tvrdého lockdownu na dva až tři týdny. Paradoxní je jeho návštěva fotbalového zápasu, na kterém byl viděn ve čtvrtek večer. Společně s ním na tribunu usedl hradní kancléř Vratislav Mynář, místopředseda ODS Alexandr Vondra, starosta Řeporyjí Pavel Novotný nebo Jan Marounek, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví. Sám Prymula argumentoval tím, že zápas i přítomnost diváků byla legální a on se dostavil s dvě hodiny starým negativním testem a respirátorem. Odvolával se také na to, že letos nebyl na žádné dovolené. 

Možná protože to není poprvé, premiér Babiš reagoval velmi hbitě a ihned ho sesadil z funkce jeho poradce. Prymula tak definitivně přišel o veškeré veřejné funkce a zapřísáhl se, že už se dále nebude veřejně vyjadřovat.