Nové mutace koronaviru: Jak velké představují nebezpečí?

Nové mutace koronaviru: Jak velké představují nebezpečí?
Šíření britské mutace koronaviru může mít fatální důsledky na náš zdravotnický systém. Je třeba zavést úplně novou strategii boje proti nemoci covid19? V čem se vlastně tato mutace liší od současného viru?

V čem jsou mutace viru horší?

Uvedeme si příklad, kdy do kanceláře, kde je 10 lidí, přijde další člověk nakažený koronavirem. Tento člověk přenese virus na další 3 osoby v kanceláři, které pak musí zůstat v karanténě a kontaktovat ostatní, se kterými přišli do styku, i kolegy v kanceláři. Není však 100% pravděpodobné, že všech 10 pracovníků je pozitivní na nemoc covid19.

V případě, že do místnosti vejde člověk například s britskou mutací, je pravděpodobnější, že se za kratší dobu nakazí více lidí než v případě současného přístupu. Je také pravděpodobné, že se touto mutací nakazí také ti, kteří se již z nemoci covid19 uzdravili. Podle nejnovějších výzkumů je totiž virus odolnější vůči protilátkám a šíří se mnohem rychleji.

Bristká, jihoafrická, brazilská...

Nejde jen o britskou variantu viru, jiné chování koronaviru se projevilo také v Africe, nebo v Latinské Americe. Všechny tyto varianty vykazují větší pravděpodobnost nákazy.

O nových variantách viru toho zatím není příliš známo, výzkumy však naznačují, že například jihoafrická mutace viru vykazuje ještě horší průběh nemoci než v případě nákazy britskou variantou. 

Zdravotnictví v ohrožení

Přední imunologové se obávají, že pokud se začnou mutace koronaviru šířit, nejvíce na tom utrpí zdravotníci. Již v současné době je počet hospitalizovaných v českých nemocnicích více, než jsou zdravotníci schopni zvládnout. Pokud by tento trend pokračoval, ba dokonce se ještě zhoršoval, mohlo by dojít k situaci, kdy nebudou ošetření běžní pacientu právě na úkor hospitalizovaných s covidem.

O tom, že se noví varianty koronaviru zanedlouho rozšíří není pochyb. Nezbývá nám nic jiného než dodržovat 3R – ruce, roušky, rozestupy.


Důležité upozornění: Snažíme se, aby informace na tomto portálu byly vždy pravdivé a aktuální, nicméně nepřebíráme odpovědnost za jejich nevhodné použití či špatné pochopení. Články, které se neodkazují na konkrétní vědecké studie nebo na fakta, která byla potvrzena větší skupinou lidí, mohou být založené na znalostech jednotlivých redaktorů. Speciálně pak v případě viru covid-19 doporučujeme hledat informace i z dalších zdrojů