Sněmovna neprodloužila nouzový stav, co se od pondělka mění?

Sněmovna neprodloužila nouzový stav, co se od pondělka mění?
Vláda pohořela, nedokázala se dohodnout na prodloužení nouzového stavu. Od pondělka se mění mnoho věcí, jsou-li tyto změny trvalé ale zatím není jasné, může zakročit ministerstvo zdravotnictví i hejtmani krajů.

Až v pozdních hodinách se sněmovna ve čtvrtek dostala k hlasování o prodloužení nouzového stavu. Tentokrát se ale vládě nepodařilo přesvědčit nikoho z opozice k hlasování pro prodloužení, a tak vláda ANO a ČSSD pohořela, nouzový stav oficiálně končí v neděli. Jestli dojde k opětovným návrhům zatím není známo. Co se od pondělí změní a jaká je pravděpodobnost, že nouzový stav nastane v blízké době znova?

Konec zákazu shromažďování a systému PES

Nouzový stav dovoloval do jisté míry omezovat svobodu pohybu. Mezi to se řadilo také právo na protest a na stávku. Takovéto události mohly být během nouzového stavu potlačeny vládními silami, což od pondělí neplatí. Rovněž se nesmí omezit shromažďování lidí ať už venku, nebo v domácnostech.

S tím souvisí i konec systému PES, který byl nezbytný pro kontrolu v nouzovém stavu, v této chvíli již zkrátka není potřeba.

Roušku jen tak neodložíme, obchody otevřou s možným omezením

Přestože nouzový stav končí, povinnost nosit roušku přetrvá na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, pokud se tedy ministerstvo zdravotnictví nerozhodne jinak, s největší pravděpodobností bude ale ochrana úst a nosu stále nutná. 

Se zrušením omezení volného pohybu souvisí i otevření obchodů a služeb. Kraje ani hygienické stanice nemají v pravomoci tyto provozy uzavřít, mohou však nařídit jisté povinnosti, jako třeba omezení kapacity, rozestupy apod.

Restaurace a hotely nejspíš zůstanou zavřené

O provozovnách jako jsou restaurace, bary, hospody, kavárny, hotely, pensiony a další budou nově rozhodovat kraje ve spolupráci s hygienickou stanicí. Stejně jako v případě obchodů, i zde mohou hygienické stanice se zastupiteli kraje regulovat jejich provoz i po otevření.