Před 56 lety neočekávaně zemřel Václav Hrabě, autor Variace na renesanční téma

Před 56 lety neočekávaně zemřel Václav Hrabě, autor Variace na renesanční téma
Kdyby tenkrát v jeho kuchyni neuhasl plynový hořák, podobně jako v jedné z jeho básní, a on se neudusil plynem, zřejmě by se Václav Hrabě stal tím největším českým básníkem a možná by tu s námi byl ještě dnes.

Byl jedním z hlavních představitelů generace beatníků v Čechách a přestože jeho život neočekávaně vyhasl již ve čtyřiadvaceti letech, zanechal po sobě několik nezapomenutelných děl. Po smrti v roce 1965 znovu oživl zásluhou Vladimíra Mišíka, který zhudebnil hned několik jeho básní. Nejznámější a dodnes velmi oblíbená je Variace na renesanční téma. Inspiroval tím i další umělce, Vladimír Veit nahrál celé album pouze z jeho textů. 

Láska je jako večernice
plující černou oblohou
Náš život
hoří jako svíce
a mrtví
milovat nemohou

(Variace na renesanční téma)

Zdroj: Autor: NaughtyNut / Shutterstock

Smrt byla častým motivem jeho básní a ve Variaci na renesanční téma jako by si sám předpověděl vlastní smrt. Přesto prožil život, o jakém se mnohým jeho vrstevníkům ani nesnilo. Narodil se v Příbrami, po maturitě odešel studovat pedagogiku do Prahy. Po absolvování odešel na dvouletou vojenskou službu a poté střídal různá zaměstnání, jen aby nemusel odejít z Prahy. Stihl se také oženit, počít syna a o dva roky později se rozvést. 

Běžně se vracel domu až v brzkých ranních hodinách a teprve tehdy byl ve správném rozpoložení pro psaní.

Spát a na nic nemyslet
při zvuku tvého hlasu se probouzet
jak kuchař
v pohádkách kde spí se stovky leta znovu usínat
s hrstí tvých vlasů na čele
a trochu žárlit na slunce
které ti po těle kreslí
malé nepochopitelné obrázky

(Ospalé něžnosti)

Poezie beatníků vycházela z jejich bohémského života. Také Hrabě byl již od dětství svérázný a nespoutaný, pohyboval se mezi pražskými kluby a inspirován byl jazzovou a bluesovou hudbou. Sám hrál na několik hudebních nástrojů a koncertoval v klubech. Běžně se vracel domu až v brzkých ranních hodinách a teprve tehdy byl ve správném rozpoložení pro psaní. Několik jeho básní, reportáží a také jediná jeho povídka byla otisknuta v časopise ještě za jeho života, první knižní sbírku však vydat nestihl. V roce 1990 vyšlo kompletní vydání jeho básnického díla Blues pro bláznivou holku. 

Bude se opakovat
léto a zima
křik holubů
a smutek milenců
Vrátí se jako ozvěna jak zvony z Říma i naše životy
Ten můj se už nevrátí..

Internacionála na hrobě básníka
Vrátí se
život voda pod jezem..

(Krátká báseň o Praze) 

Zdroj: coskatelevize.cz, ireport.cz