Postrach viktoriánské epochy, nepolapitelný zabiják z Londýna roku 1888, to byl legendární Jack Rozparovač

Postrach viktoriánské epochy, nepolapitelný zabiják z Londýna roku 1888, to byl legendární Jack Rozparovač
Ponořme se do mlhavé noci Londýna a zavzpomínejme na řádění vraha, který měl spadeno na prostitutky. Scotland Yard stále uchovává jeho spis a mýtus podporovaný literární a filmovou tvorbou stále žije.

Příběh sériového vraha, který z nočních ulic města udělal v létě roku 1888 místo hrůzy a paniky a terorizoval svou nedostižitelností policii i občany

Zabil nejméně pět prostitutek a neobvyklým způsobem posmrtně zmrzačil jejich těla. To vedlo vyšetřovatele k teorii, že šlo o člověka s hlubokou znalostí anatomie, a tedy někoho z vyšší společnosti. Další možností byl řezník znalý zabíjení podřezáním a odstranění vnitřních orgánů.

Teorie o identitě

V průběhu let se objevilo mnoho teorií o skutečné identitě vraha. Mezi jmény figurovala i některá velmi známá, jako například Oscar Wilde nebo princ Albert, syn tehdejšího krále Eduarda VII.

Rozporuplná teorie detektiva, kterou podpořili i zamítli odborníci

V roce 2014 vyšla kniha spisovatele a soukromého detektiva, která označila vrahem muže jménem Aaron Kosminski. Šlo o polského imigranta, který pracoval v oblasti nalezení těl jako kadeřník. I přes kritiky, kteří tuto teorii spláchli, protože odebrané vzorky k určení DNA nebyly náležitě uchovány, a tudíž mohly být infikovány, autor knihy Russell Edwards tvrdí, že byl odebrán biologický materiál z šátku, který prokazatelně patřil jedné z obětí, vzorek ejakulátu patřící pachateli a vzorek z krve oběti. Dále byly odebrány vzorky k určení DNA od příbuzných polského imigranta

V roce 2019 jeden z prestižních odborných časopisů tuto teorii podpořil. Případ ovšem zůstává i nadále vedený jako nevyřešený.

Turistická atrakce

Legendy kolem řádění vraha jsou silným magnetem pro turisty. Jack Rozparovač má své muzeum, kde jsou různé dobové listy, které se tématem zabývaly. Průvodci také ochotně turisty provedou místy, kde byla nalezená těla žen. Doporučují se noční procházky. S trochou fantazie není těžké si představit staré hospody, kde možná číhal vrah předtím, než šel lovit další oběť, domy z červených cihel, temná zákoutí a mlhou potulující se ztracené existence.

Záhada zůstává nevyřešená

Řádění brutálního vraha se stalo zdrojem mnoha konspiračních teorií. Denní listy v té době podrobně popisovaly, v jakém stavu byla nalezena těla obětí a Londýnem šel strach. Jack Rozparovač ženám napřed podřezal hrdlo a potom je zohavil a někdy vyřízl i některé vnitřnosti nebo odřezal pohlavní orgány. To vyšetřovatele přivedlo k domněnce, že mohl být nakažený některou z pohlavních nemocí a vraždami prostitutek se mstil.

Kromě pěti oficiálně uznaných obětí, jejichž těla vykazovala podobný způsob zacházení, existovala další skupina šesti zavražděných žen, které ale úplně neodpovídaly popisovanému zavraždění nebo jejich smrt nebyla řádně doložená. Existovaly také ženy, které přepadení přežily, ale nikdo je nespojoval s Jackem Rozparovačem, jenž zřejmě unikl trestu a své tajemství si odnesl do hrobu.