Jak získat bohatě kvetoucí oleandr: Pět klíčových překážek a jak je úspěšně překonat

Jak získat bohatě kvetoucí oleandr: Pět klíčových překážek a jak je úspěšně překonat
Oleandr je zpravidla bohatě kvetoucí keř, který je chloubou každé zahrady. Může se ale stát, že váš oleandr nekvete a nebo o květy náhle přijde. Proč? Existuje několik příčin, proč oleandr nekvete.

Oleandr rychle roste a malá rostlinka se brzy promění v keř (a v optimálních podmínkách dokonce velikostí připomíná strom – typicky v subtropických oblastech). Pokud se o něj dobře staráte, vykvete a jeho nádherné květy jsou pastvou pro oči od jara až do podzimu. Ale začínající pěstitelé občas udělají nějakou nevinnou chybu a oleandr o květy rázem přijde. Proč? A jak to napravit? To vám poradíme.

Přílišné zalévání

Oleandr se v našich podmínkách zpravidla pěstuje v květináči, protože je potřeba na zimu ho zazimovat – tedy uložit do chladnější místnosti se stabilní teplotou od 2 do 10 °C a dostatkem světla. V zimě hibernuje a nepotřebuje ani tolik zálivky, ale přes léto je potřeba pravidelně ho zalévat. Jenže oleandr zároveň nesmíte přelít. Pokud ho zaléváte příliš často a hlína je pořád mokrá, může začít shazovat listy a také květy. Neměli byste to navíc přehánět ani s hnojením - pokud ho přehnojíte, tak bude hodně růst, ale málo kvést.

Dlouhodobý déšť

Druhou příčinou, proč oleandr přijde o své květy, je dlouhodobý déšť. Krátký deštík oleandru svědčí, ale pokud prší několik hodin nebo dokonce dní, je to pro většinu oleandrů zhouba. Květy jim zhnědnou, začnou plesnivět a opadají. Totéž se často stane i s listy. A pak je velmi těžké rostlinu zachránit. Proto je nejlepší prevencí oleandr vždy před předpovídaným deštěm schovat někam pod přístřešek.

Dlouhodobý déšť oleandru neprospívá
Dlouhodobý déšť oleandru neprospívá | Zdroj: mavinod1986@gmail.com / Depositphotos

Málo slunce

Oleandry milují slunce. I proto se jim nejvíc daří v tropických a subtropických oblastech. Takže se přes léto vůbec nemusíte bát umístit je na přímé slunce. Leckdo ovšem udělá tu chybu, že oleandr postaví do stinného kouta, aby mu slunce třeba neuškodilo. Právě proto vám pak kvete málo nebo nekvete – chybí mu totiž slunce. Proto se nebojte a postavte oleandr právě tam, kam nejvíc svítí. Odmění se vám krásnými květy.

Ochrana před větrem

Možná by vás to nenapadlo, ale oleandr je citlivý i na vítr. Pokud bude na místě, kde příliš fouká a není nijak krytý, typicky to odnesou jeho listy, které začnou opadávat. A pokud přijde o listy, vzápětí přijde i o květy. Takže je potřeba dát ho na přímé slunce, ale zároveň do závětří. A pokud takový kout na zahradě nemáte, bude potřeba ho kvůli oleandru vytvořit.

Zákeřný mráz

Co ale oleandru škodí úplně nejvíc, je mráz. Jakmile se začne na podzim ochlazovat, je potřeba zazimovat ho. Tedy přestat ho tolik zalévat a uklidit do interiéru, kde je chladno, dostatek světla, ale nemrzne tam. Pokud to nestihnete a první přímrazek ještě zastihne oleandr venku, nic až tak hrozného se dít nemusí. Mnoho druhů oleandrů krátkodobě přežije mráz, a to až do -10 °C. Ale pokud byste oleandr nechali přes zimu venku, mráz zničí jeho mladé výhonky, o květech a listech nemluvě. Proto je potřeba včas ho uklidit a vyndat ho ven až s příchodem jara. Teprve tehdy ho pořádně zalijte, aby mohl doslova ožít a zase začít kvést.

Zdroje článku: