Nejkontroverznější ministr zdravotnictví Roman Prymula a jeho přešlapy

Nejkontroverznější ministr zdravotnictví Roman Prymula a jeho přešlapy
Na jaře uznávaný, na podzim k smíchu. Taková byla cesta epidemiologa Romana Prymuly z krizového štábu až na post ministra zdravotnictví. Pojďme si shrnout jeho největší přešlapy z doby (před)covidové.

Post ministra zdravotnictví je v současné době asi nejvíce nevděčná práce, a ne každý ji zvládne. To dokazuje i rychlost, s jakou se ministři v tomto úřadu střídají. Za jeden rok s pandemií se zde vystřídali Adam Vojtěch, Roman Prymula a současný ministr Jan Blatný, přičemž nejkratší dobu zde setrval právě druhý jmenovaný, Roman Prymula. Přesto, že je pan Prymula schopný epidemiolog a ve svém oboru patří k nejzkušenějším, kvůli několika přešlapům se musel místa vzdát.

Kázal vodu, pil víno ve vyšehradské kapitule

Roman Prymula důrazně žádal všechny občany České republiky, aby dodržovali veškerá vydaná opatření, především apeloval na nošení roušek a na snížení mobility mezi lidmi. Poté jej však vyfotili před restaurací na Vyšehradě kterak na sobě žádnou roušku neměl. Ačkoliv popřel, že by byl v restauraci na osobní schůzce, nýbrž byl na pracovní poradě ve vyšehradské kapitule. Z pohledu řadového občana jde ale spíš o papalášství. 

Nedostal bezpečnostní prověrku

Na jaře byl Roman Prymula náměstkem ministra zdravotnictví, pro vykonávání takového úřadu ve vládě je ale nutné mít bezpečnostní prověrku, kterou ale od Národního bezpečnostního úřadu nedostal. V květnu tak z tohoto postu odešel, až poté mu premiér Babiš nabídl místo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Prymula ve střetu zájmů

V roce 2016 vykonával post ředitele fakultní nemocnice v Hradci Králové. Po čase se ale ukázalo, že obchodoval se společností Biovomed, se kterou udělal obchody za desítky milionů korun. To by bylo v pořádku, kdyby tuto společnost nevlastnila jeho dcera.