Špičkový lékař, ale špatný politik, slabou stránkou ministra Blatného je komunikace

Špičkový lékař, ale špatný politik, slabou stránkou ministra Blatného je komunikace
Jakoby se ministr zdravotnictví vybíral metodou vytahování sirek, v tomto případě si tu nejkratší vytáhl Jan Blatný. Těžko říct, zda by nabídku přijal, kdyby věděl, co ho přesně čeká.

V říjnu vystřídal na postu ministra zdravotnictví Romana Prymulu, který byl "nešťastně" zachycen na fotografii, kterak bez roušky opouští restauraci, v níž byl na schůzce s Jaroslavem Faltýnkem. Jako jediný kývl na nabídku Andreje Babiše stát se ministrem zdravotnictví, a tak se bývalý ředitel Dětské nemocnice v Brně dostal do vlády. Jeho působení se ale dosud nedá hodnotit příliš kladně.

Nepodepsal jsem, nebo vlastně asi ano

Ihned po jmenování na Jana Blatného do úřadu se objevila informace, že Blatný podepsal petici Milion chvilek pro demokracii, která vyzývala Andreje Babiše k odstoupení z postu premiéra. Na otázku týkající se této skutečnosti pak během tiskové konference Blatný mlžil a vyhýbal se odpovědi, tvářil se zkrátka jako by to nebyla pravda. Později ale uvedl, že petici skutečně podepsal, ale že jeho tehdejší postoj nijak nesouvisí s kritickou situací v České republice.

Sjednat si schůzku s ministrem je nadlidský úkol

Že se Janu Blatnému rozpadá tým pod rukama není žádné tajemství. Mnoho odborníků již na vlastní žádosti odešlo, ačkoliv byly jejich důvody různé, spojuje je jeden velký hendikep, a to je nedostatečná komunikace. Například profesor Šeda uvedl, že za celé tři měsíce se s ministrem potkával jen na velkých schůzích, ale nepodařilo se mu za celou dobu sjednat si soukromou schůzku. Jiným zase vadila nepřipravenost na očkování, zkrátka ministr nenaslouchá radám a připomínkám jiných odborníků. 

Podléhá tlaku a neumí bouchnout do stolu

Neustálé upravování PSA, děti na dva týdny ve škole, otevření obchodů před Vánoci, sliby o tom, jaký máme plán pro vakcinaci a mnoho dalšího. Po krátkém rozvolnění přišel další dlouhý lockdown, rezervační systém spadl pár minut po spuštění a vakcíny nebyly rozdělovány spravedlivě. Jan Blatný je bezesporu odborník ve své branži, bohužel ale neumí bouchnout do stolu a několik týdnů odkládal úplný lockdown, přestože bylo jasné, že se takovému opatření nevyhneme.