Tři okresy se odříznou od zbytku republiky, budou je hlídat policisté

Tři okresy se odříznou od zbytku republiky, budou je hlídat policisté
Dohromady 580 policistů na 80 stanovištích budou hlídat okresy Cheb, Sokolov a Trutnov. Až na nezbytné výjimky nebude možné tyto okresy opustit, ani je navštívit.

Ve čtvrtek ráno vláda omezila pohyb v okresech Trutnov, Sokolov a Cheb, a to v rámci boje s šířením koronaviru. V těchto regionech situace ohledně pandemie ve vskutku hrozném stavu. Při středečním testování zde byl v mnoha případech prokázán výskyt britské mutace koronaviru, která se šíří mnohem rychleji, a tak je třeba omezit mobilitu osob pokud možno co nejefektivněji a co nejdříve.

Za pět dvanáct, zas a znova

Ačkoliv vláda oznámila tento krok ve čtvrtek ráno, dalo by se čekat, že alespoň policejní jednotky byly s krokem obeznámeny dříve. To se ale nestalo, podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška se policie o vydaném usnesení dozvěděla ve středu. Měli tak pouze jeden den na to, aby připravili plán a zmobilizovali jednotlivé týmy. 

Návštěvy rodiny ne, tranzity ano

Podle Vondráška záleží čistě na policistovi, který bude kontrolu provádět, zda má být výjimka udělena nebo ne. Policisté však budou obeznámeni s výjimkami. Tu budou mít například mezinárodní dopravci, kteří okresem pouze projíždějí, tranzit musí ale prokázat. Výjimku bude mít rovněž zásobování potravin, drogerií apod. Výlety za přírodou, návštěva rodin a přátel v okresech ale nebude možná.

Namátkové kontroly na hranicích

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek také uvedl, jakým způsobem budou kontroly probíhat. Budou namátkové na hranicích okresů, ale také na vlakových a autobusových nádražích. V Karlovarském kraji bude celkem 44 stanovišť, v kraji Královehradeckém pak zbylých 36. Z celkového počtu 580 policistů bude v Karlovarském kraji nasazeno cca 300, ostatní pak budou v kraji Královehradeckém. Přibližně 50 % těchto kapacit si jsou kraje schopny zajistit samotné, ostatní policisté ale přijedou na pomoc z dalších krajů v ČR.