Rajský záhon pro včelky: Jak udělat zahradu plnou nektaru, kterou budu včelky milovat

Rajský záhon pro včelky: Jak udělat zahradu plnou nektaru, kterou budu včelky milovat
Mít krásnou zahradu, plnou květin, bylinek a zeleniny je snem každého dobrého zahrádkáře. Někteří však dokáží myslet ještě dál a chtějí mít zahradu, která je přátelská k přírodě a zejména k včelkám, které hrají klíčovou roli v opylování mnoha zahradních rostlin. Pojďme se podívat, jak na takovou zahradu.

Květinový ráj pro včely

Výběr těch správných květin pro zdraví a prosperitu včel na vaší zahradě je klíčový. Nejlepšími květinami pro včelky jsou Slunečnice, Kosatci, Levandule nebo Sedmikrásky. Tyto květiny jsou bohaté svým nektarem a pylem. Skvělou variantou bude i Třapatka Nachová, která včelám nabízí výborný nektar i kvalitní oranžový pyl. Na této květince si pochutnají nejen včely, ale vděčni vám budou i čmeláci, motýli a další užitečný hmyz.  Je velmi důležité myslet na to, abyste vysadili do zahrady takové rostliny, aby rostly v rozdílných časech a včely měly tak po celou sezónu dostatek nektaru a pylu.

Zeleninový ráj pro včely

I výsadbou zeleniny můžete pomoci včelkám žít na vaší zahrádce lepší život. Tím se vám také odvděčí a  díky opylování květů vašich sazenic zeleniny vám zajistí lepší a především větší úrodu. Hlavními druhy zeleniny, které včelky lákají jsou rajčata, cukety a tykve. Včely na těchto rostlinách láká především obsah nektaru a také jejich krásné zbarvení.

Bylinkový ráj pro včely

Pokud necháte vaše bylinky na zahradě pěkně vykvést, stanou se naprostým bylinkovým rájem pro vaše zahradní opylovače. Mnoho lidí květy na bylinkách hned odstřihávají, aby neztratily svou sílu a účinnost. Při vysazování bylinek vysaďte dvakrát tolik a jednu část si nechce ke zpracování a druhou nehty včelkám. Včely jsou nejvíce lákány Rozmarýnem, Tymiánem, Mátou, Bazalkou, Majoránkou a Šalvějí. Tyto květy rostou v trsech a tak i šetří energii včel k jejich opylování.

Nechejte své bylinky rozkvést
Nechejte své bylinky rozkvést | Zdroj: samotrebizan / Depositphotos

Správné umístění záhonů

Při plánování záhonů je důležité myslet na to, aby byly umístěny na slunných místech a chráněny před větrem, což usnadňuje včelám přístup. Záhony umístěte blízko sebe, aby se včely nemusely namáhat při přelétávání z jednoho konce zahrady na druhý. Je důležité zahrnout i prvky jako jsou vodní zdroje například ve formě malých jezírek nebo mělkých mis, které včelám umožní se napít, aniž by riskovaly utonutí.  Včely vám budou vděčny, když jim do vody přidáte trošičku soli, která včelám prospívá. Je vhodné včelám na zahradě vytvořit také nějaké včelí úkryty neboli včelí hotely, které poskytnou včelám úkryt před špatným počasím a k hnízdění.