Jak si hrají děti v různých koutech světa. Tohle jsou ty nejzábavnější hry

Jak si hrají děti v různých koutech světa. Tohle jsou ty nejzábavnější hry
Když se rodina s dětmi ze dne na den přestěhuje do jiné země, kromě jazykové bariéry se dítě musí poprat s odlišnou kulturou domácích. Některé z nejoblíbenějších her jako na honěnou nebo na schovku se nesou celým světem, akorát schované pod různými názvy. Avšak každá země má také své oblíbené tradiční hry. Podívejme se na některé z nich.

Ačkoli se může na první pohled zdát, že klasické hry z ulic vymizely, není tomu tak. V evropských zemích, zejména ve městech se volnočasové aktivity přesunuly do různých oddílů a zájmových kroužků. Ale naopak v rozvojových státech můžeme děti v ulicích uprostřed hry spatřit častěji. Jak si hrají děti v Asii či v Jižní Americe?

V Číně je snad nejoblíbenější hrou společná honička Chyť dračí ocas. Děti se postaví za sebe do dlouhé řady. První v řadě hraje dračí hlavu, přičemž každý další se chytne kamaráda před sebou za ramena. Hra začíná ve chvíli, kdy hlava dá signál k pohybu. Rozpohybovaný had se snaží chytit svůj “mrskající se” ocas. V momentě, kdy se tak stane, se první v řadě vymění s tím posledním. Ve hře by se měly všechny děti prostřídat. Čím více dětí se sejde, tím větší legrace se očekává. 

Pokud se v létě pohybujete v ulicích Izraele, můžete zahlédnout děti s děrovanou krabicí od bot. Možná se právě koná oblíbený turnaj ve hře Meruňková díra. Každý rok v létě začne velká sháňka po krabicích od bot a meruňkových jádrech. Děti si v krabici vyřežou díry a meruňkovou peckou se snaží do děr strefit. Nejvíce bodů samozřejmě získá ten, který pecku prohodí nejmenší dírou. Děti soutěží také o nejnápaditější krabici. Vyrábějí si různé tunýlky, kolotoče a můstky a hotové dílo si kreativně zdobí. Až budete sklízet meruňky, vzpomeňte si na izraelské děti, které meruňkové pecky sbírají se stejným nadšením jako naše generace sbírala například céčka. 

V Brazílii je oblíbenou hrou Boj kohoutů. V ringu jsou dvě děti, ostatní okolo fandí. Každé z dětí si opatří kousek látky nebo kapesník, který si zastrčí do kapsy nebo za opasek, tak aby větší kus trčel ven a spoluhráč jej mohl uchopit. Oba hráči si překříží pravou ruku přes hruď, tak aby se dotýkala levého ramene a poskakujíc na jedné noze se snaží levou rukou chytit kapesník svého soupeře. Hráč je diskvalifikován v případě, kdy se dotkne oběma nohama země nebo pustí ruku z ramene.