V obchodním řetězci se objevilo závadné nádobí: Pokud ho máte doma, běžte ho rychle vrátit

V obchodním řetězci se objevilo závadné nádobí: Pokud ho máte doma, běžte ho rychle vrátit
Používáte při vaření plastové nádobí k promíchání či servírování? V tom případě zpozorněte, Action na základě oznámení jednoho ze svých výrobců vyzval k okamžitému vyřazení jednoho výrobku.

Sada kuchyňského náčiní MasterChef 3 kusy

Jak sám Action uvedl, jedná se o sadu tří kuchyňských náčiní označeného jako Sada kuchyňského náčiní MasterChef 3 ks. Jedná se o plastové nádobí, přesněji v černém provedení, které bylo dovezeno z Amsterdamu v Nizozemí a vyrobeno v Číně, jak je možné se ze štítku dočíst.

Číslo produktu, které je spjato s obchodem Action, je 3203099. Číslo šarže je 2023-10207. Postižené produkty byly prodávány od letošního ledna. Obchod nicméně uklidnil zákazníky, že pokud mají ten samý výrobek s jinou šarží, vše je v pořádku, neboť normám nevyhovují výrobky označené pouze šarží 2023-10207. Jako důvod závadnosti kontroloři uvedli obsah nadlimitního množství škodlivých chemických látek, přesněji sdělili, že migrace primárních aromatických aminů překročila regulační limity. Pokud nevíte, co to znamená, na konci článku se to dozvíte.

V obchodě vám vrátí peníze

Pokud jste si uvedený závadný produkt zakoupili, nezoufejte. Nádobí nemusíte vyhazovat do popelnice. Obchod nabádá, abyste sadu nádobí přinesli do obchodu, kde vám vrátí peníze. Vše, co potřebujete, je uvedené kuchyňské náčiní a obal, kterým prokážete, že se jedná o onen závadný produkt (zjistí se to podle čísla šarže).

Pochopitelně ne každý z nás si schovává všechny účtenky. Obchodní řetězec to chápe a zdraví občanů je pro něj mnohem důležitější než doklad o koupi. Je úplně jedno, zda jste produkt koupili v obchodě Action, do kterého jdete zboží vrátit, nebo v jiném. Ve výsledku je to nedůležité, a proto zboží můžete vrátit i bez účtenky a peníze vám přesto budou vyplaceny.

Zdraví závadné

Action důrazně doporučuje, abyste výrobek okamžitě přestali používat a neprodleně ho šli vrátit. Hrozí četné zdravotní komplikace, které se nemusejí projevit hned, důsledky se mohou objevit až po několika letech.

Náchylnější na chemické látky jsou zejména senioři a malé děti, a také lidé se silnějšími reakcemi na látky chemického původu. Neriskujte proto zdraví jejich ani své vlastní a vydejte se do obchodu, kde vám vrátí plnou cenu, a za tyto peníze si kupte náčiní jiné.

Zdraví škodlivé jsou výrobky nejvíce pro senioři a malé děti
Zdraví škodlivé jsou výrobky nejvíce pro senioři a malé děti | Zdroj: pressmaster / Depositphotos

Na vině jsou aromatické aminy

Co jsou vlastně aromatické aminy? Jsou to látky, u kterých hrozí, že se přenesou z obalových materiálů či plastových výrobků do potravin a způsobí v těle neplechu. Mají společného to, že ve větším množství jsou pro člověka karcinogenní (mohou způsobit rakovinu), a to i v případě naprosto zdravého jedince.

Vařením se neochráníte před těmito látkami, tepelným upravením se mohou více uvolňovat do samotného jídla. Co se týče uvedeného produktu, jeho krátkodobé používání by vám nemělo uškodit, i tak je ale důležité co nejdříve ho přestat používat a zakoupit si kuchyňské náčiní jiné. Zvláštní pozornost na přítomnost aromatických amin byste měli věnovat i v případě obyčejných papírových ubrousků, které mají barevný potisk, i jiných předmětů, které přicházejí do styku s vaším jídlem.

Zdroje článku: