Je to 9 měsíců nebo 42 týdnů? Rozluštěná záhada počítání týdnů a dnů v těhotenství

Je to 9 měsíců nebo 42 týdnů? Rozluštěná záhada počítání týdnů a dnů v těhotenství
Čekáte svého prvního potomka a nevíte, jak se vlastně rozdělují týdny, měsíce, trimestry a jde vám z toho hlava kolem? Nemějte strach! V tomto článku si zde rozdělíme nejen všechny tři trimestry, ale také si zde popíšeme, co se v těchto obdobích odehrává. 

Těhotenství trvá cca 40 týdnů (plus mínus 2 týdny) a také 10 lunárních měsíců. Počítá se od prvního dne poslední menstruace až do porodu. To ale záleží na pravidelnosti menstruačního cyklu ženy. Rozdělujeme jej na tři trimestry. 

1. trimestr

První trimestr počítáme od prvního dne poslední menstruace před otěhotněním. Končí 13. týdnem těhotenství. To také můžeme popsat jako první tři měsíce. 

Rozdělení

  • 1. měsíc těhotenství – 1. až 4. týden těhotenství (0 + 0 až 4 + 0)
  • 2. měsíc těhotenství – 5. až 9. týden těhotenství (4 + 1 až 9 + 0)
  • 3. měsíc těhotenství – 10. až 13. týden těhotenství (9 + 1 až 13 + 0)

Tento trimestr je považován za nejdůležitější část těhotenství, protože zde probíhá největší vývoj všech orgánů a tkání miminka. Cca od 6 – 8 týdne těhotenství již začíná bít srdce miminka a pomalinku začíná připomínat mini človíčka. Má také již pupeny rukou a nohou a také základy očí a úst. Je potřeba také zmínit, že již mezi 4. a 6. týdnem těhotenství může žena začít pociťovat první příznaky těhotenství, jako např. nevolnost, zvracení, únava apod. Tento trimestr bývá pro ženu opravdu fyzicky náročný. Děloha ženy se zvětšuje a děložní čípek se uzavírá, aby ochránil rostoucí plod. Dále se zvětšuje objem krve. Srdce ženy pumpuje silněji, aby zásobovalo rostoucí embryo kyslíkem a živinami. Dobrou zprávou ovšem je, že ukončením prvního trimestru většina nepříjemných příznaků odezní. 

1.trimestr je považován za nejdůležitější

1. trimestr je považován za nejdůležitější | Zdroj: Pikul Noorod / Shutterstock

V prvním trimestru žena také podstoupí svůj první screening. V České republice se provádí mezi 12. až 14. týdnem těhotenství. Prvotrimestrální screening kombinuje ultrazvuk plodu a krevní testy matky. Provádí se během prvního trimestru těhotenství, během 12. nebo 13. týdne. Může pomoci zjistit riziko, že dítě bude mít určité vrozené vady. Patří sem chromozomální vady, jako je Downův syndrom (trizomie 21) nebo trizomie 18 nebo 13. Pokud je screening v prvním trimestru abnormální, možná budete potřebovat další testy pro diagnózu. To může zahrnovat odběr choriových klků, amniocentézu nebo jiný ultrazvuk. 

2. trimestr

Druhý trimestr začíná od 14. týdne a končí 27. týdnem těhotenství. Tento trimestr bývá označován za nejpříjemnější mezi všemi trimestry. Ženě totiž odezněly ty nejnepříjemnější příznaky, díky stabilizace hormonální hladiny, a dítě se nadále vyvíjí a roste. V tomto období může začít žena pociťovat první pohyby plodu. Dítěti se vyvíjí jeho kosti, svaly a orgány a také se začíná velmi aktivně pohybovat. Rozvíjí se mu mozkové funkce, které ovlivňují jeho pozdější schopnost učení se a paměť. 

Rozdělení

  • 4. měsíc těhotenství – 14. až 17. týden těhotenství (13 + 1 až 17 + 0)
  • 5. měsíc těhotenství – 18. až 22. týden těhotenství (17 + 1 až 22 + 0)
  • 6. měsíc těhotenství – 23. až 27. týden těhotenství (22 + 1 až 27 + 0)

Ačkoliv ženě v tomto období těhotenství ustoupily nevolnosti a další potíže, mohou se zde přeci jen objevit nějaké obtíže. A to např. potíže se spánkem nebo křeče v nohou. Dále, což je ale ovšem správně (v přiměřené míře), je přibírání na váze. To může způsobit pro ženu jak psychický, tak i fyzický nekomfort. V neposlední řadě se zde může objevit bolest a zvětšování prsou. A také by se žena neměla zaleknout Braxton-Hicksových kontrakcí. Tyto kontrakce jsou takovou přípravou na porod.  

Braxton-Hicksovy kontrakce jsou mírné, nepravidelné kontrakce během těhotenství. Cítí se jako tlak v břiše. Některé ženy pociťují hodně Braxton Hicksových kontrakcí, zatímco některé ženy je necítí vůbec. Obvykle trvají méně než 30 sekund a jsou nepříjemné, ale zřídka bolestivé. Tyto kontrakce se také objevují častěji a s blížícím se termínem porodu zesilují. A konečně, je pravděpodobnější, že se objeví odpoledne nebo večer, po fyzické aktivitě nebo po sexu. 

3. trimestr

Třetí a zároveň poslední trimestr těhotenství začíná 28. týdnem těhotenství a končí porodem. V této části těhotenství se tělo matky i dítěte připravuje na porod. Během tohoto období se dítě již připravuje na samostatný život mimo maminčino tělo. Jeho pokožka se stává hladší a plnější. Dochází k poslednímu zdokonalování tělesných funkcí. Dítě opravdu rychle roste a přibírá na váze.

Rozdělení

  • 7. měsíc těhotenství – 28. až 32. týden těhotenství (27 + 1 až 32 + 0)
  • 8. měsíc těhotenství – 33. až 36. týden těhotenství (32 + 1 až 36 + 0)
  • 9. měsíc těhotenství – 37. až 40. týden těhotenství (37 + 1 až 40 + 0)

Co se týče matky, ta se také začíná velmi usilovně připravovat na porod, a to hlavně z hlediska tělesné stránky. Její děloha se znovu a více rozšiřuje, a tím může tlačit na močový měchýř, což je pro ženy velmi nepříjemné, protože chodí opravdu často na toaletu. Kromě toho se mohou objevit další potíže, jako jsou např. bolesti zad, pálení žáhy, otoky a únava. Dále se také může objevit výtok. Výtok bez svědění a pálení je běžnou součástí těhotenství a bývá hormonálního původu nebo souvisí s překrvením poševních sliznic. Na konci těhotenství se může objevit růžový výtok. Ten většinou signalizuje, že se blížíte k porodu. Spolu s ním může dojít i k odchodu hlenové zátky, která chránila během těhotenství miminko před bakteriemi. 

Hlenová zátka je soubor hlenu, který se tvoří v cervikálním kanálu v časném těhotenství. Zabraňuje bakteriím nebo infekcím proniknout do dělohy a dostat se k dítěti. Jak se váš děložní čípek připravuje na porod, ztratíte hlenovou zátku. Jedná se o normální a běžný příznak v pozdním těhotenství. 

Probrali jsme si zde všechny tři období těhotenství a rozebrali si, co se v těchto obdobích děje. Pokud jste nastávajícími rodiči, chceme jen říci, ať si tato všechna období užíváte každým douškem, protože pouhým mrknutím oka ho prožijete a najednou jste rodiči.