Jak na banánovo-tvarohovou bábovku s překvapením?
Foto: paulista / Shutterstock

Jak na banánovo-tvarohovou bábovku s překvapením?

Že tvarohová náplň se hodí jen do koláče? Omyl! S otevřenou náručí ji přivítá také bábovkové těsto. Neobyčejnou bábovku lze vytvořit neobyčejnou kombinací ingrediencí, proto pojďme použít banány, tvaroh a rum!

Bábovka může být nejen chutná, ale také i zdravá!

Ti, kteří drží dietu, se sladkým dezertům po obědě obloukem vyhýbají. Přitom ne všechny dezerty musí být vyloženě nezdravé. Například banánovo-tvarohová bábovka s překvapením v sobě skrývá řadu zdravých ingrediencí například na proteiny bohatý tvaroh nebo na vitamíny a minerály bohaté banány.

Ze zdravých ingrediencí v této bábovce můžeme vyzdvihnout také skořici, muškátový oříšek, vejce nebo kefír a pak že je sladké nezdravé!

Samozřejmě berte nás s rezervou. Tato bábovka sice není dělaná pro fitness nadšence, pochutnají si na ní všichni ti, kteří milují sladké dezerty. Touto bábovkou zaručeně překvapíte. O mramorování těsta se zde postará ne kakao, nýbrž tvaroh! Budete mít všechny tyto ingredience doma?

Na těsto si připravte:

  • 1 a půl hrnku banánové kaše ze zralých banánů
  • 1 a půl hrnku kefíru
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • půl hrníčku změklého másla
  • čtvrt hrnku rostlinného oleje
  • 3 velká vejce
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • půl hrníčku rumu
  • 1 balení kypřícího prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky vanilkového prášku
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • špetku soli
  • špetku muškátového oříšku

Na náplň si připravte:

  • 1 balení tvarohu (klidně polotučný tvaroh ve vaničce)
  • půl hrnku moučkového cukru
  • dvě čajové lžičky vanilkového extraktu
  • jedno velké vejce

A jde se míchat těsto!

Proč je bábovka tolik oblíbená? Do jejího těsta lze zakomponovat celou řadu zdravých i méně zdravých ingrediencí. Bábovku tak můžete plně přizpůsobit na míru vaší mlsné rodince. Máte rádi čokoládu? Tak šup s ní do bábovkového těsta? Milujete ořechy? Tak prosím, přidejte je do těsta.

Utloukli byste se po banánech? Tak šup s nimi do bábovky. Kolikrát může bábovka připomínat pohádku o pejskovi a kočičce, jak pekli dort. Naštěstí v případě bábovky bude mít tato pohádka vždy šťastný konec.

Zdroj: Sebastiana Raw / Shutterstock

Rozehřejte si troubu na 170 °C a pečlivě vymažte formu. Smíchejte mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, špetkou solí, skořicí a špetkou muškátového oříšku. Umíchejte máslo s cukrem do hladké pěny. Přidejte vejce, olej, kefír, vanilkový extrakt a rum. Do této směsi ručně zapracujte mouku s přísadami. Poslední, co do těsta zbývá přidat, je kaše ze zralých banánů. Tu do těsta zamíchejte pomalu ručně.

Nezapomeňte, že dříve, než směs nalijete do formy, potřebujete mít hotovou tvarohovou náplň. Umíchejte tedy tvaroh s cukrem, vanilkovým extraktem a vejcem. Do bábovkové formy nalijte polovinu těsta. Na těsto pak rozprostřete všechen tvaroh a zalijte druhou půlkou těsta. Bábovka může jít do trouby, ve které se bude péct 55 minut. Přejeme dobrou chuť!

 

Zdroj:

Autor: Ing. Natálie Tůmová
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy