Pečovat o děti a rodinu neznamená konec světa. I matky mají právo být samy se sebou

Pečovat o děti a rodinu neznamená konec světa. I matky mají právo být samy se sebou
Mateřská dovolená, rodičovská dovolená… Ano, v sousloví se skutečně nachází slovo dovolená. Ale ruku na srdce, doopravdy se jedná o dovolenou? Situaci nezlepší ani návrat matky do zaměstnání, pro mnohé se naopak ještě rodinné zemětřesení prohloubí. Být matkou vskutku není jednoduchá role, pocity matky se promítají do celé rodiny. Ale žádná situace není beznadějná, řešení existuje i pro pečovatelky o rodinu.

Odpovězte si jako maminka, co všechno děláte pro svoje děťátko, pro celou rodinu. Prakticky jste 24 hodin ve střehu, vstáváte k němu kdykoli během noci, krmíte jej, přebalujete, převlékáte. Stíháte vařit, uklízet, prát i žehlit… Chodíte do zaměstnání. Není toho zrovna málo. Jako byste na svých bedrech držela celou nebeskou klenbu. Nyní si položte otázku: co dělám pro sebe? V některých případech může zaznít dosti znepokojující odpověď – nic. Popřípadě nic moc. A to rozhodně není dobře, nastal čas tento status quo změnit.

Odpočinek není zločin

Odpočinek potřebuje každý, dokonce i maminka malého neposedy. Jen si to představte, chvíli zmizet, nikdo na vás nebude mluvit, nikdo po vás nebude nic chtít. Balzám na nervy, ráj na zemi. Tvrzení: spokojená máma rovná se spokojené dítě platí více než na 100 %. Mějte vždy na paměti, že potřeba relaxace není slabost, ale nutnost. V žádném případě se nesmíte nechat převálcovat pocitem viny, protože neděláte nic špatného.

Jak na to?

Spěte

Spánek je základní biologická potřeba. Dostatek kvalitního spánku patří k základním bodům zdravého životního stylu, má blahodárný vliv na psychické i fyzické zdraví. Když vaše děťátko spí, zdřímněte si s ním.

Jídlo až do domu

Jednou za čas si můžete objednat jídlo z restaurace domů. Svět se nezboří a rodina nebude zdecimována ani po finanční stránce. Vymyšlený jídelníček tak můžete uplatnit o víkendu.

Dopřejte si občas jídlo do domu
Dopřejte si občas jídlo do domu | Zdroj: UfaBizPhoto / Shutterstock

Sežeňte si hlídání

Potřebujete si zacvičit? Ráda byste na kosmetiku nebo ke kadeřnici? Dlouho jste se neviděla s kamarádkou? Sežeňte si hlídání. S přehledem vás zastoupí partner. Poprosit můžete babičku nebo dědu. Košem vám jistě nedá ani kamarádka. Navíc můžete využít služeb profesionální chůvy.

Pravidelná aktivita

Najděte si činnost, kterou budete dělat pravidelně, např. každý týden. Zkusit můžete jazykový kurz. Zabijete tím dvě mouchy jednou ranou, nenecháte mozek usnout na vavřínech a zároveň tak sobě dopřejete rodinný detox. Zázračné účinky pro tělo přináší jakákoli pohybová aktivita. Jednoznačně doporučujeme jógu, která zklidní mysl, naučíte se správně dýchat a krásně protáhnete svalstvo. Skupinové cvičení není nic pro vás? Zavolejte kamarádce a jděte se projít. Každý týden ve stejný den a ve stejný čas.

Dejte průchod kreativitě

Nejen fyzická činnost vede k odpočinku, můžete zvolit kreativní činnost. Chopte se pastelek, fixů, uhlů, akrylových barev a malujte, kreslete. Že neumíte malovat ani kreslit? No a co! Nikdo neočekává, že se z vás zrodí nový Picasso. Nechte prostě jen průchod fantazii a tvořte abstrakce, hrajte si s barvami. Koupíte také omalovánky pro dospělé, dokonce existují přímo relaxační omalovánky. Tak do toho.

Dále se nabízí třeba vyšívání, pletení, háčkování. Skvěle si odpočinete, a ještě uděláte rodině radost vlastnoručně upletenou čepicí nebo uháčkovaným ubrusem. Báječné, ne? Nebo snad milujete literaturu? Rády čtete? Zkuste napsat vlastní básničku či povídku.

Pusťte si oblíbenou kapelu, zpěváka, písničku a z plných plic si zapějte, okysličíte krev a dostanete do celého těla hormon štěstí. Klidně u toho zahrajte na hudební nástroj, nebo jen tak rukou bubnujte do stolu. Nádherná symfonie pocitů.

Nezapomínejte na partnera

Děti sice obrátí život naruby, už se svět netočí jenom kolem vás a partnera. Ale ani na něj nemůžete zapomínat, proto si rovněž vyčleňte čas jen pro vás dva. Dvě hodiny denně, celý večer, každou neděli… A hlídání jistě seženete také.