Když kouzlí kreativita: Tipy a nápady pro malé tvořivé ručičky. Rozvinou fantazii a budou bavit i dospělé

Když kouzlí kreativita: Tipy a nápady pro malé tvořivé ručičky. Rozvinou fantazii a budou bavit i dospělé
Nejspíš každý rodič tuší, že podpora kreativity u dětí pozitivně ovlivňuje jejich celkový rozvoj. Čím dříve s tímto začneme, tím lépe, neboť její schopnost buduje a zlepšuje důležité životní dovednosti, bez kterých se v pozdějších letech neobejdeme. Kreativitě vděčíme například za umění řešit problémy a díky tomu jsme schopni přinášet nové podněty a myšlenky. Kreativní myšlení nám v mnohém usnadní osobní i pracovní život, proto by nám mělo záležet na tom, aby se dítě v tomto směru správně a aktivně vyvíjelo. 

Teoreticky tedy víme, jak podstatné je podpořit dítě v tvořivosti. Jak to vše ale uvést do praxe tak, aby ho to navíc i skutečně bavilo a těšilo? Společné tvořivé chvilky nemusí vždy začínat a končit u omalovánek, fixů a pastelek. Saháte-li po nich zas a znova, protože vám zrovna chybí inspirace, možná vám pomůže tento článek. Věřte, že uvedené tipy na hry a aktivity podporující dětskou kreativitu a představivost zaujmou i dospělé, takže půjde o oboustrannou zábavu a radost. 

„Tuff tray“ aneb Celý širý svět na jenom podnose

V angličtině se pro tuto sensomotorickou aktivitu uchytil výraz „Tuff tray“. Prakticky se jedná o větší odolný podnos, do kterého se vkládají různé materiály (písek, kamínky, klacíky, knoflíky apod.). Ve světě se tato aktivita těší v posledních letech velké popularitě a i u nás je možné sehnat k této hře speciálně upravené podnosy.

Rozhodně ale není nic jednoduššího než doma najít větší tác, plech či cokoli,co má vyvýšené okraje, a během chvíle jej proměnit třeba na zoologickou zahradu, prehistorický dinosauří park nebo na rušnou stavbu plnou bagrů. O tom, jaký svět na podnosu vyroste, rozhoduje jen představivost dítěte a materiál, který máte zrovna k dispozici. Děti si u této aktivity hrají a zároveň se učí rozumět světu kolem nich, zkoumají textury, materiály, budují představivost a fantazii a cvičí si jemnou motoriku. Začít si hrát můžete třeba tak, že vytvoříte zasněženou arktickou scenérii. Tu vyrobíte pomocí pěny na holení a kukuřičného škrobu. Do zimního světa přidáte figurky zvířat žijících za polárním kruhem a o zábavu je na několik dlouhých chvil postaráno.

Děti si při hraní budují svou představivost a zároveň trénují jemnou motoriku

Děti si při hraní budují svou představivost a zároveň trénují jemnou motoriku | Zdroj: Igisheva Maria / Shutterstock

Modelína není líná

Tvoření z hlíny nebo modelovací hmoty je vděčná kratochvíle, a i když se leckomu mohou hrůzou zježit vlasy na hlavě při představě modelíny zamačkané v koberci nebo obtisknuté na nové sedačce, faktem zůstává, že se jedná o činnost, při které si dítě nejlépe trénuje jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka. Dále si cvičí svaly malých ručiček a především se učí vnímat souměrnost, velikost a prostor. Mačkání a žmoulání plastelíny je navíc uklidňující a příjemné, a tak si na své přijdou i dospělí. Na trhu existuje nepřeberné množství modelovacích hmot, ale je tu i možnost si modelínu vyrobit doma. Receptů existuje na internetu opět celá řada a výhodou přípravy plastelíny z pohodlí domova je to, že vám mohou asistovat i děti. Jen pozor na vroucí vodu, která je při vaření domácí modelíny zapotřebí.

Vdechněte život kamínkovým skřítkům

Díky této aktivitě se děti mohou ocitnout přímo uprostřed říše fantazie. A nebudou k tomu potřebovat nic víc než jen pár větších či menších kamínků, které najdou třeba při dopolední procházce. Už jen hledání vhodných kamenných adeptů rozvíří u dětí představivost na plné obrátky. Doma pak kameny mohou pomalovat, čímž si zejména ti menší prohlubují své znalosti barev. Vyrobit si třeba takovou paní Oblázkovou nedá ani tolik práce. Potřebovat budete jen placatější menší kámen, samolepicí umělá očička a akrylové barvy. Pak už záleží jen na samotném dítěti, jestli zvolí pro kamenitou dámu účes z listů, nebo dá přednost klobouku z papíru.

Vdechněte kamínkům život

Vdechněte kamínkům život | Zdroj: Katerina Morozova / Shutterstock

Lichým ponožkám zdar!

Možná máte doma také několik ponožek, které zůstaly osamělé. Ale líto jich vám být nemusí. Dejte jim novou šanci tím, že z nich vyrobíte maňásky. Starou ponožku obraťte naruby a naplňte například vatou nebo rýží. Tím Maňásek získá tvar. Ještě mu bude ale scházet osobnost, a právě s tím mu pomohou děti. Knoflíky místo očí, kus staré látky jako vlasy, a společník pro rozvoj fantazie a kreativity je na světě. Tato jednoduchá aktivita není jen o společném tvoření. Ponožkoví maňásci jsou totiž výborným nástrojem pro interakci a prezentaci vlastních příběhů a her. Domácí divadélko s vlastnoručně vyrobenými herci bude jistě bavit celou rodinu.

Korálky pro parádnice a parádníky

Navlékání korálků je aktivita vhodná pro děti už od dvou let. Samozřejmě pro takto malé klenotníky zvolíme velké dřevěné korále. U starších dětí si můžeme už dovolit vybírat malé korálky různých barev, tvarů a materiálů. Navlékání korálků učí děti trpělivosti, soustředění a cvičí jemnou motoriku. Navlékání je skvělou rehabilitací pro děti (a nejen pro ně) po úrazech rukou. Pozitivní vliv má tato činnost i pro děti s poruchou koncentrace či hyperaktivitou. Aby bylo procvičování jemné motoriky co nejlepší, zvolíme si mělkou plastovou nádobku a do ní korálky vysypeme. Uvidíte, že z této aktivity budou nadšené nejenom malé slečny, ale dokáže oslovit i kluky.

Čáry máry aneb Doodle art

Jen tak nazdařbůh si na papír čáral někdy z nudy asi každý z nás. Co se týče dětí, obzvlášť těch menších, ty čmárání na papíře přímo milují. Chcete-li, můžete odteď této zábavě říkat anglickým názvem Doodle art (v překladu doslova čmárání) a společně s dětmi ji pak povýšit na umění vhodné k zarámování. Potřebovat k tomu budete jen černou fixu, barevné pastelky a větší papír. Dejte dítěti do ruky fixu a nechte ho, ať na papír tvoří kruhy, čáry a jiné čmáry bez ladu a skladu. Pastelkami pak může vybarvit prázdná bílá místa, která čmáráním vznikla. Tahle aktivita uvolňuje napětí, ukotvuje náhodné myšlenky a umožňuje představivosti se projevit naplno, bez jakéhokoliv omezení. Na konci tvoření na vás bude čekat zajímavý abstraktní obraz. A ještě větší legrace bude, když dítě necháte ve svém hotovém díle hledat schovaná zvířátka nebo příšerky.