Zabalte si do porodnice vše, co budete potřebovat: Důležité je mít ve věcech pořádek a přehled

Zabalte si do porodnice vše, co budete potřebovat: Důležité je mít ve věcech pořádek a přehled
Balení tašky do porodnice spousta maminek odkládá. Nezapomeňte si sbalit důležité i méně potřebné věci. Přinášíme vám seznam věcí, bez kterých se v nemocnici neobejdete.

Čím dříve tašku zabalíte, tím lépe

I pokud půjde vše podle plánu, v nemocnici strávíte alespoň jednu noc. Možná se vám to zdá poměrně krátká doba, nezapomeňte ale na to, že během ní již nebudete sami. Do nemocnice tak nepotřebujete pouze věci pro sebe, ale také vybavení pro miminko. Navíc je v tomto období velmi důležitá také hygiena.

Neponechávejte nic náhodě. I přesto, že máte bezproblémové těhotenství, buďte připraveni. A to alespoň jeden měsíc před porodem. Nikdy nevíte, kdy se bude chtít vašemu miminku na svět. Zabalenou taškou do porodnice tak rozhodně nic nezkazíte. Naopak se vám pak může hodit, že již máte vše připravené a nemusíte se během bolestivých kontrakcí o nic starat.

Důležité je mít ve věcech pořádek a přehled

Při balení je vhodné si věci rozdělit na dvě hromádky. Na ty pro vás jako maminku a na hromádku pro vaše miminko. Ještě před balením si v klidu sedněte a napište si seznam věcí, které budete potřebovat. Balení vám pak půjde rychleji od ruky. Budete mít přehled, co jste již zabalila, co musíte vyprat, připravit a popřípadě koupit. Jednotlivé položky si budete odškrtávat. Pravděpodobnost, že na něco zapomenete, je tak opravdu minimální.

Podle zkušeností jednotlivých maminek je vhodné věci zabalit ne do jedné, ale alespoň dvou tašek. Ty můžete také opatřit seznamem. Po porodu se nebudete muset stresovat tím, že nemůžete najít jednotlivé věci. Naopak budete přesně vědět, kam pro co sáhnout. Zabalené věci můžete rozdělit podle toho, zda jsou pro vás nebo pro miminko. Můžete ale zvolit i jinou, pro vás logickou strategii.

Nezapomeňte na potřebné doklady

Alfou a omegou celého porodu jsou doklady. Ať se nám to líbí nebo ne, přinést všechny materiály a průkazy je opravdu důležité. Do kabelky si tak nezapomeňte zabalit všechny potřebné dokumenty. K porodu je potřeba těhotenský průkaz se všemi záznamy během těhotenství, průkaz pojištěnce a občanský průkaz. Vyplněno můžete mít také prohlášení se jmény dítěte. Pokud jste vdaná, pak s sebou mějte i oddací list. Svobodné ženy zase rodný list. V případě, že jste již absolvovala rozvod, vezměte s sebou rozsudek o rozvodu manželství. V případě, že s partnerem nejste svoji, ale chcete jej uvést jako otce, musíte přinést prohlášení o určení otcovství z matriky.

Nezapoměňte na potřebné dokumenty
Nezapomeňte sbalit potřebné dokumenty | Zdroj: Natalia Deriabina / Shutterstock

V tašce pro maminku jsou důležité hygienické potřeby

Základem věcí pro maminku je jednoznačně pohodlná noční košile, župan a pantofle. Těmi to ale pouze začíná. Důležitá je také kojící podprsenka a vložky do ní, toaletní papír a vlhčené ubrousky i papírové kapesníčky. Samozřejmě si můžete zabalit i svou klasickou kosmetickou tašku. Nezapomeňte na ručník a připravte i hygienické potřeby důležité po porodu. Mezi ně patří kalhotky používané v šestinedělí, krémy či oleje proti striím, které jste používala před porodem a porodnické vložky. Nezapomeňte zabalit také nabíječku, čaj pro kojící matky, přípravek na ošetření bradavek, vodu či hroznový cukr pro získání energie.

Po porodu budete pravděpodobně unavená, nechcete se tak ještě stresovat, že vám něco chybí. Proto si sbalte raději více věcí než méně. Ručníky, košile a další věci balte rovnou minimálně po dvou.

Miminko na začátku nepotřebuje příliš věcí

Pro miminko zabalte dostatek oblečení. Mezi to patří také čepička, popřípadě rukavičky nebo malé ponožky na ruce, zavinovačka a deka. Potřebné jsou i plenkové kalhotky, vlhčené ubrousky a krém na opruzeniny. Nic nezkazíte ani pokud přibalíte další kosmetiku pro novorozence. Hodit se bude také čistý líh na pupík a dudlík.

Zdroj článku: