Jaký vliv má na tělo a organismus nedostatek spánku?

Jaký vliv má na tělo a organismus nedostatek spánku?
Spíte málo? Říkáte si, že vám čtyři hodiny spánku denně stačí? Možná vám vaše tělo dává najevo, že to není dostatečný počet hodin. Pokud během dne neustále zíváte a nedokážete přes den udržet oči otevřené, trpíte nedostatkem spánku a rozhodně byste to neměli brát na lehkou váhu. V následujících řádcích se s vámi podělíme o několik věcí, které se dějí s vaším tělem a organismem, pokud trpíte nedostatkem spánku.

Nesoustředěnost a horší paměť

Prvním znakem nevyspání, jak uvádí web prospanek.cz, je nesoustředěnost. Pokud jste si nedopřáli dostatečný spánek, můžete na sobě kromě únavy pociťovat i to, že je pro vás mnohem těžší se soustředit a být plně koncentrovaní. A co teprve vaše paměť. Při dlouhodobějším nedostatku spánku mnohem snáze zapomínáte. 

Neustálý hlad

Snědli byste vše, na co narazíte? Vaše tělo, které nemělo možnost během noci dostatečně zregenerovat, se snaží sehnat si náhradní zdroj energie. Zvyšuje se tím vaše chuť na sladké a vedlejším efektem nedostatku spánku tak může být i nechtěné přibírání na váze.

Špatná nálada a změna rozhodovacích schopností

A co teprve popudlivost. Nevyspalí lidé jsou protivní, popudliví a snadno se dostanou do konfliktu. Mnohem hůře totiž kontrolují a ovládají své emoce a trpí výkyvy nálad. A také se změní vaše rozhodovací schopnosti. Nevyspalí muži jednají impulzivně a nezodpovědně, zatímco nevyspalé ženy jsou při rozhodování opatrnější a váhavější.

Vaše tělo, které nemělo možnost během noci dostatečně zregenerovat, se snaží sehnat si náhradní zdroj energie. Zvyšuje se tím vaše chuť na sladké a vedlejším efektem nedostatku spánku tak může být i nechtěné přibírání na váze.

Dalo by říct, že nedostatek spánku z vás udělá úplně jiného člověka. Jste protivní, nesoustředění, nedokážete si vzpomenout na to, co jste chtěli udělat, máte neustálý pocit hladu a nedokážete udržet oči otevřené. Řešení je tedy nasnadě: co nejdříve si dopřejte kvalitní a plnohodnotný spánek. Bez něj se totiž dlouhodobě nedá fungovat a mohli byste si koledovat i o vážně zdravotní problémy.

Zdroj: