Odnaučte své dítě používat dudlík jednou provždy

Odnaučte své dítě používat dudlík jednou provždy
Už při narození miminka většina maminek řeší, zda mu dávat dudlík či nikoliv. Po několika měsících pak stojíte nad úkolem poměrně složitým, jak dítě odnaučit dudlík používat. Není to úplně jednoduché, rozhodně to ale není nemožné.

Dudlík v pozdějším věku přináší více škody jak užitku

Po narození miminka se snažíte, aby vaše dítě bylo co nejvíce v pohodě. Automaticky tak také zkoušíte, zda se mu bude lépe usínat a celkově existovat s dudlíkem či bez něj. Pokud vaše dítě patří do skupiny těch, které si dudlík oblíbily, o pár měsíců později stojíte nad poměrně složitým úkolem. Vaše dítě na dudlík musíte odnaučit. Od určitého věku je totiž dudlík spíše přítěží, která sebou nese nejedno riziko. Dlouhodobé používání dudlíku například může dopomoci ke špatnému růstu zubů, položení jazyka či nesprávnému polykání.

Zbavení se dudlíku může a nemusí být problém

Někteří rodiče s odstraňováním dudlíku nemají prakticky žádný problém. Velmi často se tak děje u dětí, které jsou spíše flegmatického ražení. Pak jsou ale děti, které bez dudlíku nedají ani ránu a život bez něj si vůbec nedovedou představit. Jak se dudlíku zbavit u nich?

Základem je jednoznačně trpělivost. Odnaučení se používat dudlík může být během na dlouhou trať. Dudlík je ale něčím, co vaše dítě zná prakticky od narození. Navíc mu vždy přinášel pocit bezpečí a jistoty. Nezapomeňte, že právě díky dudlíku vaše dítě dokázalo poklidně usnout ve chvílích, kdy by bez něj proplakalo třeba celou noc.

Dudlík se ztratil a nevíme, kde je

Jednou z variant, kterou můžete vyzkoušet je postupné odvykání si. Dudlík dítěti nebudete dávat vždy, když si o něj řekne. V nestřežených chvílích, kdy je například zabaveno nějakou hračkou mu jej můžete schovat. Dudlík dítěti nepřipomínáme a můžeme vyzkoušet i historku, že se dudlík ztratil a nevíme, kde je.

A právě to je další varianta. U té ale musíte zůstat nekompromisní a nemůžete couvnout zpět. Když se dítě po dudlíku ptá, jednoduše řeknete, že se ztratil a nemáte jej. Můžete ho zkusit s dítětem hledat. Můžete ho vzít do obchodu a ukázat mu, že dudlík opravdu nikde neprodávají. Zde ale záleží na reakci dítěte. Pokud bude celý den plakat, pravděpodobně to nevydržíte a alespoň na spánek mu jej vrátíte. Pak ale budete muset zvolit jinou strategii.

Dudlík vaše dítě zná prakticky od narození
Dudlík vaše dítě zná prakticky od narození | Zdroj: Daria Nipot / Shutterstock

Okořeněný dudlík může dítěti přestat chutnat

Některé děti fakt, že se dudlík prostě ztratil, přijmou a po dudlíku se již neshání. Pokud vy mezi takové šťastlivce nepatříte, pak můžete vyzkoušet další způsob. Dudlíku můžete dodat nějakou nepříjemnou chuť. Samozřejmě musíte použít něco, co dítěti neublíží. Zároveň můžete tuto nepříjemnou chuť spojit s pohádkou, proč se z dudlíku stal dudlík, který už mi nechutná. Pokud například víte, že dítě nemá rádo papriku, jednoduše mu dudlík paprikou ochuťte. Uvidíte, že si alespoň na určitou dobu dítě dudlík do pusy nevezme. Intervaly bez dudlíku pak můžete opět prodlužovat.

O dudlíku si jednoduše promluvte

Pokud své dítě odnaučujete dudlíku v pozdějším věku, můžete s ním o odstranění dudlíku jednoduše mluvit. Například s tříletým dítětem se dá již dobře komunikovat. Můžete mu tak vysvětlit, že už je dost velké na to, aby dudlík mělo. Maminka s tatínkem ani ostatní dospělí již dudlík nemají. Stejně jako kamarádi vašeho dítěte. Je tak na čase se s dudlíkem rozloučit. A pokud ho nechcete vyhazovat, zabalte jej do krabičky a nechte třeba na okně vašeho domu pro nějaké další miminko, které dudlík potřebuje více než vy.

Na každého funguje něco jiného

Další možností, jak se nenápadně zbavit dudlíku, je jeho rozbití. Jednoduše jej prostřihněte a nenápadně dělejte, že o poškození dudlíku nevíte. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob, jak vaše dítě odnaučit dudlíku nikdy nezapomeňte, že je to pro dobro vašeho dítěte. Ve třech letech a později je na dudlík již opravdu hodně velké.

Zdroj článku: