Podzimní tvarohová bábovka s jablky

Podzimní tvarohová bábovka s jablky
Také tolik milujete sladké dezerty? K nejoblíbenějším českým dezertům patří bezesporu bábovka. Upéct můžete podzimní tvarohovou bábovku s jablky, která vás překvapí svou souhrou chutí.

Víte, odkud se vzal název bábovka?

Bábovka se v Evropě pekla už v 15. století. Víte, že označení „bábovka“ dříve vystihovalo pouze formu na pečení této dobroty? Sladkému pečivu uvnitř se totiž dříve říkalo bába. V bábovce tedy hospodyňky kdysi pekly bábu. Označení bába přitom vystihovalo nejen sladký dezert, nýbrž i jakousi bohyni úrody, o které se tradovalo, že přináší dary přírody. Jiné zdroje říkají, že se sladkému pečivu dnes říká bábovka proto, že ji pekly staré báby. Ať už to je jakkoliv, co se ingrediencí do bábovky týče, můžete popustit uzdu své fantazii. Upéct můžete lahodnou tvarohovou bábovku s jablky.

Jaké ingredience na tvarohovou bábovku s jablky potřebujete?

Na tvarohovou náplň do bábovky si připravte:

  • 1 balení polotučného tvarohu,
  • čtvrt hrníčku změklého másla,
  • půl hrníčku cukru,
  • 1 vejce,
  • 2 polévkové lžíce mouky,
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu.
Tvarohová náplň, Zdroj: Irina Sokolovskaya / Shutterstock.com

Na jablečné bábovkové těsto potřebujete:

  • 3 hrníčky polohrubé mouky,
  • 1 hrníček krystalového cukru,
  • 1 hrníček třtinového cukru,
  • půl hrníčku oleje,
  • 1 hrnek mléka,
  • 2 čajové lžičky skořice,
  • 1 čajová lžička jedlé sody,
  • 1 balení prášku do pečiva,
  • špetka soli,
  • 3 vejce,
  • 1 hrníček jablečného pyré,
  • 2 na kostičky nakrájená jablka,
  • 1 lžička vanilkového extraktu.

Jaký je postup?

Podzimní jablečná bábovka s tvarohem na první pohled vypadá, že vás zaměstná více, než jste u obyčejného bábovkového těsta zvyklí. Zdání ale klame. Tato bábovka je sice na ingredience bohatší, postup přípravy těsta vás však nijak nepřekvapí.

Rozehřejte troubu na teplotu 180 °C a dobře vymažte bábovkovou formu.

Začít můžete s přípravou tvarohové náplně do bábovky. Dohromady umíchejte změklé máslo s cukrem, přidejte vejce, jedno balení tvarohu, vanilkový extrakt a na závěr přidejte polohrubou mouku.

Tip: Vedle jablek se do bábovky hodí také rozinky, které se s jablky hezky snoubí. Použít můžete rozinky, které předtím plavaly v rumu.

Pro základní těsto smíchejte mouku, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. V další misce do pěny umíchejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko a vanilkový extrakt. Do těsta pomalu zapracujte mouku. Do těsta nezapomeňte přidat také jablkové pyré (klidně můžete použít dětskou jablečnou přesnídávku) a na kostičky nakrájená jablka.

Polovinu základního těsta nalijte do bábovkové formy. Na těsto pak dejte všechnu tvarohovou náplň a na ni pak zbylé základní těsto. Bábovku pečte alespoň 50 minut. Po vyklopení z formy ji můžete jen pocukrovat, pohrát si však můžete i s karamelovou polevou. Tu vytvoříte z cukru a smetany. Přejeme dobrou chuť!

 

Zdroje: