Porodní plán: Zmiňte v něm vše, co je pro vás důležité

Porodní plán: Zmiňte v něm vše, co je pro vás důležité
Porod je pro některou ženu příjemnou zkušeností, jiná by na něj raději co nejrychleji zapomněla. Aby všechno proběhlo hladce, můžete si připravit porodní plán. Plán, ve kterém si sepíšete všechna porodní přání.

Přípravou porodního plánu nic nezkazíte

Pokud se nejedná o císařský řez, ale přirozený porod, lze říci, že je v rukách přírody. Nelze si naplánovat, kdy a kde budete rodit, jak dlouho porod bude trvat či jak bude bolestivý. Rozhodně si ale můžete připravit svůj plán porodu. Tedy plán, ve kterém si sepíšete všechna svá přání a tužby, které by vám, podle vašeho mínění, mohly porod zpříjemnit a možná také usnadnit.

Nejenom, že se díky porodnímu plánu vcítíte do svého porodu, na který se tak díky tomu začnete připravovat. Je to také způsob, jak se svým ošetřujícím lékařem, dalším zdravotnickým personálem či porodní asistentkou komunikovat svá přání či strachy z nadcházející události.

V porodním plánu zmiňte vše, co je pro vás důležité

V porodním plánu si sepíšete váš porod krok za krokem. A to bez ohledu na to, jak reálná přání a požadavky máte. Aby vám porodní plán vůbec k něčemu byl, musíte se samozřejmě držet na vlně reality. Porod v paláci vám asi nikdo nezařídí, o užití nebo neužití anestetik si ale ve svém porodním plánu rozhodnout můžete.

Některé z porodnic či porodních asistentek již porodní plán v dnešní době berou za naprostou samozřejmost. Musíte si ale uvědomit, že se jedná pouze o plán. Reálná situace může být naprosto jiná. A tak si ještě předtím, než se do psaní pustíte, připusťte fakt, že nemusí dojít k jeho použití. Jenom vaše tělo a budoucnost ví, jak porod proběhne. Může trvat pouhých pár minut, nebo se protáhnout třeba na tři dny. Nejenom čas, ale také místo, kde k porodu nakonec dojde, ovlivňují užití porodního plánu. Stejně jako váš zdravotní stav či nálada při samotném porodu.

Je třeba si uvědomit, že jde o plán a  k jeho použití nemusí v reálu vůbec dojít
Je třeba si uvědomit, že jde o plán a k jeho použití nemusí v reálu vůbec dojít | Zdroj: Motortion Films / Shutterstock

Se sepsáním porodního plánu nijak nespěchejte

Nad porodním plánem můžete přemýšlet již od začátku těhotenství. Ideální je ale jeho finální sepsání až pár týdnů před samotným porodem. Jen tak budete mít jistotu, že jste si skutečně naplánovala vše podle aktuálních představ. Ideální je jeho přehledné sepsání na jednu či dvě strany A4. Aby se zdravotníci nemuseli zabývat jeho dlouhým čtením, zkuste psát plán přehledně. Informace například můžete rozdělit do samostatných bodů.

Porodní plán si sestavuje každá žena podle sebe. Můžete si do něj napsat prakticky cokoliv, co se týká porodu a následné péče o novorozence a hospitalizace v nemocnici. Body, které vám doporučujeme, tak ve vašem porodním plánu mohou, rozhodně ale také nemusí být. Vše záleží pouze na ženě, která si porodní plán připravuje.

Plán lze rozdělit na jednotlivé fáze porodu

Rozdělit lze plán na jednotlivé porodní doby. V první době porodní by neměly chybět informace o tom, zda chcete být na nadstandardním pokoji, či se spokojíte s pokojem obyčejným. Informovat můžete o průběhu jednotlivých kontrol, o tom, zda chcete, aby vám byl proveden klystýr či oholení genitálu. V druhé době porodní pak specifikujte způsob polohy při porodu a techniku tlačení. Nezapomeňte také informovat o svých požadavcích po samotném porodu. V porodním plánu byste také měla zmínit případné komplikace a způsoby jejich řešení.

Možností je i plán rozdělený podle informací  

Hned první informací, která by v porodním plánu neměla chybět je místo porodu. Ideálně jméno nemocnice a jméno lékaře či porodního asistenta. Důležité je také uvědomění si, koho dalšího by žena u porodu chtěla. V dnešní době není ničím zvláštním, že je u porodu otec dítěte. Žena si ale může u porodu přát například svou dobrou kamarádku, maminku či nějakého jiného rodinného příslušníka.

Další důležitou informací, která by měla zaznít, je uvedení zdravotního stavu matky, např. alergie a především zdravotní problémy, které by případně mohly ohrozit zdraví matky samotné či rodícího se dítěte.

Průběh porodu je důležitou částí porodního plánu

Hlavní myšlenkou celého porodního plánu by měl být průběh porodu jako takového. Žena by se měla vyjádřit, zda si přeje naprosto přirozený porod bez medikamentů, či zda by ráda užila epidurální analgezii, přírodní uvolnění, použití vany nebo bazénku a tak dále. V porodním plánu může být také uveden její postoj na císařský řez. Probrat lze také různé krizové situace a reakci matky na ně. Můžete zmínit, v jaké poloze byste nejraději rodila a v jaké poloze chcete prodýchávat kontrakce.

Stejně jako čas bezprostředně po narození miminka

Dalším důležitým bodem je manipulace s miminkem ihned po jeho narození. Můžete požádat o okamžité přidání dítěte na tělo matky či otce a provozování takzvaného bondingu. Dnes je již přirozené, aby vám miminko bylo ihned po porodu přiloženo na hruď. Vážení a kontrolování miminka může, v případě, že nedochází k žádným zdravotním komplikacím, proběhnout až o několik minut později. Při sestavování porodního plánu ale rozhodně nemyslete pouze na první minutu po narození miminka. Stanovte si také, jaký kontakt s ním byste chtěla mít v následujících hodinách a kdy byste si přála jeho první přiložení k prsu.

Rozhodnout byste měla také o způsobu přestřižení pupečníkové šňůry. Samozřejmě to můžete nechat na lékařích, je ale vhodné si ještě před porodem zjistit alternativy a udělat si i v této věci jasno.

Porodní plán uzpůsobte sobě i porodnici, kterou jste si vybrala

Svůj porodní plán uzpůsobte podle toho, v jaké porodnici plánujete rodit. Některé z porodnic mají k dispozici například vanu, ve které lze prodýchávat kontrakce. Můžete si ale také domluvit například příjemnou meditační hudbu, tlumené osvětlení či porod do vody. To vše ale záleží nejenom na mamince samotné, ale také na nemocnici, ve které se žena chystá rodit.

Zdroje článku: