Jste pozvaní na baby shower? Připravte si vhodný dárek a užijte si oslavu narození miminka

Jste pozvaní na baby shower? Připravte si vhodný dárek a užijte si oslavu narození miminka
Narození miminka je zpravidla radostnou novinkou, kterou je třeba řádně oslavit. A tak vznikly baby shower. Párty, kde se oslavuje budoucí maminka a příchod nového života na svět.

Mateřství se oslavovalo již ve starověkém Římě

V České republice je baby shower poměrně novinkou. Kde se ale tato oslava ještě nenarozeného miminka vzala a o co vlastně jde? Spousta lidí si myslí, že k nám přišla z Ameriky v období 20. století. Málokdo už ale ví, že její kořeny jsou o mnoho tisíc let dál a někde úplně jinde. Existují materiály dokazující, že baby shower probíhaly již ve starověkém Řecku nebo Římě. Již tehdy se měl oslavovat především vznik nového života.

Těhotenství v té době bylo spíše zapovězeným tématem. Matky byly před porodem a určitý čas po něm od lidí izolovány. A tak oslavy probíhaly až po narození dítěte. Mohlo se jednat například o čajové dýchánky, při kterých lidé miminko navštívili a zároveň uvítali ženu zpátky do komunity.

Po druhé světové válce lidé hledali důvod k radosti

V dnešní době je baby shower oslavou nejenom nenarozeného dítěte, ale také budoucí maminky. Baby shower tak, jak ji známe dnes, vznikla v polovině minulého století. Po druhé světové válce lidé měli potřebu přivolávat pozitivitu a oslavovat vše, co jen jde. A právě proto se hojně navraceli k tématu mateřství. Vznikaly tak oslavy, na které mohly pouze ženy, a na kterých ženy dostávaly nejenom praktické věci pro sebe a dítě, ale také dárky, na které by jinak nemusely mít příliš peněz.

Oslavuje se pár týdnů před narozením miminka, nebo po porodu

V dnešní době jsou tyto párty pořádány hned z několika důvodů. Možná je to na dlouhou dobu poslední schůzka maminky s jejími kamarádkami. Po narození dítěte se svět otáčí o sto šedesát stupňů. Vyplatí se tak užít si ještě jednu klidnou oslavu, od které vás nebude rušit třeba pláč vašeho dítěte. Zároveň můžete své kamarády a rodinu požádat o dary pro vaše ještě nenarozené dítě. Někteří lidé píšou seznam věcí, které jsou potřeba. Jiní se zase rádi nechávají překvapit a s nadšením rozbalují dárky, o kterých nemají ani ponětí. Ať tak či onak, v dnešní době je běžné, že dárky dostává jak miminko, tak také maminka.

Oslava se neobejde bez dárků jak pro ještě nenarozené miminko tak pro maminku
Oslava se neobejde bez dárků jak pro ještě nenarozené miminko tak pro maminku | Zdroj: Africa Studio / Shutterstock

Mužům byl dříve vstup zakázán, dnes je to jinak

Na této oslavě většinou nenajdete muže. Zpravidla se jedná o událost, na které se objevují pouze ženy. Baby shower může pořádat jak samotná budoucí maminka, tak také její kamarádky. Záleží na domluvě, kdo bude pořadatelem a jak celou akci pojme. Jak již ale bylo zmíněno, muži se na ní hledají jen velmi těžce. Postupem času se ale i toto nepsané pravidlo mění. Občas můžeme zahlédnout baby shower, na kterou jsou pozvaní také muži. Záleží tak opravdu pouze na vkusu a požadavcích maminky a jejího okolí. Opravdu již není ničím zvláštním, že se sejde celá rodina a užije si příjemnou událost před narozením miminka.

To, kdy se babyshower pořádá není přesně stanoveno. Většinou k ní ale dochází přibližně měsíc či šest týdnů před porodem. Žena je již v pokročilejším stádiu těhotenství a nic nebrání oslavám. Může to být také jakýsi milník ve chvíli, kdy žena opouští práci a přechází na rodičovskou dovolenou. Nezřídka se ale setkáme i s případy, kdy je baby shower pořádána až po narození miminka. K takovému kroku často přistupují ženy, které jsou pověrčivé, nebo si prošli nějakou nepříjemnou událostí. Oslavovat tak chtějí až ve chvíli, kdy mají jistotu, že se jim narodilo zdravé a krásné miminko.

Oslava plná radosti a možná i odhalení pohlaví miminka

A jak taková babyshower vypadá? To záleží na těch, kdo se oslavy účastní. Rozhodně se ale jedná o oslavu, která je tematicky zaměřená na miminko. Na baby shower může také dojít k oficiálnímu oznámení pohlaví dítěte. V dnešní době již není ničím překvapivým, že si páry nechávají říct, zda žena nosí pod srdcem chlapce, nebo dívku. Oznámení rodině a přátelům může být velmi originální. Někdo si toto překvapení nechává právě na baby shower. Fantazii se meze nekladou. Populární jsou například vystřelovací konfety v modré nebo červené barvě, propíchávání balónků naplněných barevnými konfetami, rozkrajování dortu a mnohé další.

Program baby shower je velmi individuální. Někdo si pouze v poklidu vypije pár hrnků čaje a povykládá si o svých rodičovských zkušenostech, někdo si užije pořádnou párty třeba na lodi. Základem je ale výzdoba. Pokud je teprve na oslavě oznamováno pohlaví miminka, pak je zpravidla dekorace buď v neutrálních barvách, nebo se objevují barvy pro kluka i holku. V případě, že již všichni zúčastnění vědí pohlaví miminka, dekorace je laděna do modré nebo růžové.

Baby shower je také o dekoraci 

Oblíbená je dekorace s balonky. Často se již na baby shower objevuje také jméno ještě nenarozeného dítěte. Pro maminku je možné pořídit šerpu s nápisem „Budoucí maminka“. Co se týká občerstvení, i to bývá velmi často laděno do dětských motivů nebo barev pohlaví miminka. Není ničím nestandardním, že se na oslavě podává dort, různé sladké pochutiny a také slané pohoštění.

Na dárek se předem informujte

Když už jste na baby shower pozvaní, rozhodně se nehodí na oslavu přijít bez dárku. Aby se na oslavě nesešlo deset stejných bodyček, je vhodné se u maminky nebo pořadatele baby shower informovat o dárcích. Velmi často již v dnešní době rodiče připravují seznam dárků, které by si pro své dítě přáli. Zpravidla se na seznamu objevují dražší i levnější položky výbavy pro miminko. Rozhodně ale neuděláte nic špatně, pokud přinesete alespoň malinký dárek i pro samotnou maminku.

Zdroj článku: