Připravte si na podzim ty nejlepší recepty z čerstvých hub
Foto: New Africa / Shutterstock

Připravte si na podzim ty nejlepší recepty z čerstvých hub

Houbová smaženice s vejci je sice zlatá klasika, houby lze ovšem zpracovat jinak. Deštivé počasí jim pomalu začíná přát a díky těmto receptům si můžete připravit výbornou večeři.

Houbový guláš

Houby se do polévek i omáček dávají běžně, tentokrát ale budou jejím základem. Ideální budou spíše některé tvrdší houby, například praváci. Žlutomasé hřiby neboli babky by se rozvařily příliš brzy a měly by až nepříjemnou „houbovitou“ konzistenci. Pokud dostanete na guláš chuť mimo sezónu, dá se připravit také z hub mražených. 

Na pět porcí budeme potřebovat: 

  • 2 stroužky česneku 
  • 1 l vývaru 
  • 2 lžičky majoránky 
  • 2 ks cibule 
  • 200 g hub (ideálně čerstvě nasbíraných, případně mražených)
  • 2 lžičky drceného kmínu 
  • 2 lžíce mleté sladké papriky 
  • špetka mletého nového koření 
  • špetka mletého černého pepře 
  • sůl 
  • tmavá jíška
  • tuk na smažení 

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme, ideálně na tuku. Až cibule zezlátne, přidáme očištěné a nakrájené houby a takto restujeme. Zasypeme paprikou, kmínem, zalijeme vývarem a vaříme. Jakmile houby změknou, dochutíme solí, pepřem, novým kořením a prolisovaným česnekem. Dle potřeby zahustíme tmavou jíškou. Jakmile guláš trochu zchladne, dochutíme drcenou majoránkou. Takto lze guláš servírovat s chlebem, bramborami nebo knedlíkem. 

Smažené hříbky na česneku 

Pokud se vám podařilo sesbírat spíše drobné mladé hříbky, můžete je zpracovat podle jednoduchého, přesto velmi chutného receptu. 

Na čtyři porce budeme potřebovat: 

  • 600 g mladých čerstvých hub 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • lžíce másla 
  • špetka sušené drcené chilli papričky 
  • sůl

Hříbky očistíme a svisle překrojíme na poloviny. Česnek nadrtíme na hrubší kousky a necháme lehce zezlátnout na olivovém oleji smíchaném s máslem a chilli. Česnek odložíme a na pánvi orestujeme houby, při míchání se je snažíme udržet vcelku. Poté stáhneme z plamene, osolíme a přidáme nakrájenou petrželku. Servírujeme okamžitě, buď jako hlavní jídlo nebo také jako přílohu. 

Houbová paštika 

Na netradiční pochoutku můžeme použít jak čerstvé houby, tak ty sušené, které zhruba na hodinu namočíme do vody. Houbová paštika ve vaší kuchyni nalezne všemožné využití. Můžete ji namazat jednoduše na chleba nebo topinku, přidat do nádivek nebo pod maso. 

Na paštiku budeme potřebovat: 

  • 500 g hub 
  • česnek 
  • 4 cibule 
  • citronová šťáva
  • špetka muškátového květu 
  • špetka kari 
  • sůl 
  • pepř 

Nakrájenou cibuli orestujeme, poté přidáme houby a dusíme. Jakmile houby změknou, stáhneme a necháme vychladnout. Houby umeleme, do směsi přidáme dle chuti sůl, pepř, kari, muškát a citronovou šťávu. Ve sklenici poté sterilujeme 30 až 40 minut. 

Zdroj: 

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy